Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  BOB

  Dit is slechts 1 definitie voor "BOB." Bekijk alle definities.

  BOB
  (begrip)

  Bob is de fictieve naam van de bestuurder die geen alcohol heeft gedronken en de anderen veilig thuisbrengt.

  vnw
  zie ook bob zijn

  uit de wikipedia beschrijving:
  De bobcampagne is een Belgische campagne tegen drank in het verkeer. De campagne werd gelanceerd in 1995 door het BIVV in samenwerking met de Arnoldus Groep van de Belgische Brouwersfederatie. Minstens één maal per jaar werd de campagne herhaald, het begrip Bob is na verloop van tijd bij bijna alle Belgen bekend geworden. De Bob-sleutelhangers staan symbool voor de campagne.

  Sleutelhanger BOB
  BOB-sleutelhanger

  Kom, geeft de autosleutels maar hier. Ik zal wel Bob spelen vandaag, ik mag toch niks drinken want ik moet morgen vroeg opstaan.

  > andere betekenis van bob

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (01 Nov 2021 06:52)

  👍
  450

  Reacties

  Uit de wikipedia (is bob dan nog wel Vlaams?)

  Bob jij of Bob ik? is de titel van een Nederlandse campagne tegen rijden onder invloed. De campagne is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hierin is Bob de officiële naam van degene die nuchter blijft, zodat hij of zij andere mensen veilig naar huis kan rijden. In december 2001 werd de campagne gestart.

  Bob is niet als afkorting bedoeld, maar gewoon als naam. Bij de introductie van de campagne werd in de media gemeld dat het staat voor “Bewust Onbeschonken Bestuurder”, waardoor veel mensen dit denken

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 05 Dec 2010 10:26

  Vind op het wereldwijde spinneweb ook volgende afkortingen:

  BOB Ben Ook Bezopen
  BOB Breng Ons Bier
  BOB Bij Ongevallen Bellen
  BOB Bezoekt Oude Boeren
  BOB Bij Onverwachts Bezoek
  BOB Bij Ongelukken Bellen
  BOB Belgische Onderbroeken Brigade
  BOB Bewust Ontzettend Bezopen
  BOB Bewust Onbeschonken Bestuurder
  BOB Belabberd Opgeleide Bestuurder

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 05 Dec 2010 10:28

  Die goeie Bob

  We zijn weer december, dus daar is Bobke weer …
  Volgens mij is dit woord beslist Vlaams, want het is gewoon overgenomen uit het Frans (zoals zo vaak). Verschillende Franstaligen wisten mij te vertellen dat “un bon Bob” al bekend was vóór de campagne begon. Het is overigens geen toeval dat Suske en Wiske in het Frans “Bob & Bobette” worden genoemd. En hoe heet de hond van Kuifje … eh Tintin? Juist! Bob is een goedige sul dus, eentje voor wie alles goed is, eentje met een peperkoeken hart.

  Toegevoegd door petrik op 19 Dec 2012 18:46

  Blijkbaar denken Tesla-bezitters dat hun auto de Bob is – de niet-drinkende bestuurder: Dan maar de sirenes aan. Dat was de enige manier waarop agenten van de Landelijke Eenheid Noordwest een 50-jarige man uit Meppel wakker kregen die achter het stuur in slaap gevallen was. Zijn Tesla bleef vorige maand op de A27 bij Eemnes dicht achter een voorganger hangen, in zelfrijdende modus. De bestuurder bleek dronken. Mark Heijink, NRC-Handelsblad.

  Toegevoegd door koarebleumke op 12 Jun 2019 17:13

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.