Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  petere

  Dit is slechts 1 definitie voor "petere." Bekijk alle definities.

  petere
  (de ~ (m.), ~n)

  dooppeter

  In de Kempen ook voor grootvader: onze petere en ons peit. Traditioneel waren de grootouders ook de peetouders van de eerste twee kinderen die binnen een huwelijk geboren werden.

  Mijn paat en mijne petere waren niet op mijn communiefeest – ’t was juste kegelkampioenschap diën dag. Ge moet toch maar malsjans hebben, he!

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door petrik en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (08 Aug 2021 16:10)

  👍
  336

  Reacties

  ook in Antw wordt petere /pee t.e r.e/ gezegd

  Toegevoegd door haloewie op 23 Aug 2009 12:38

  Toegevoegd door haloewie op 23 Aug 2009 12:41

  Haloewie: ni parraine, marraine? Ik zen zelf ni’ gedoept, maar mijn vader noemde zijn meter iig “de marraine”. Misschien invloed omda’ zíjn vader danweer uit het Brusselse kwam?
  En is’t dan ook ‘metere’ ipv meter?

  Toegevoegd door Diederik op 23 Aug 2009 15:12

  Died, ik zei ook marraine en parrain. Dat was in die tijd niet ongebruikelijk.
  Metere ken ik niet.

  Toegevoegd door de Bon op 20 Jun 2012 14:44

  Meer dan drie maanden nadat koningin Fabiola aankondigde dat ze haar omstreden stichting zou opdoeken, heeft ze zelfs de eerste stap om dat te doen nog niet gezet. Dat schrijft de krant De Tijd, haar advocaat bevestigt.

  Op 25 januari verstuurde de koningin een emotioneel persbericht. “Beste landgenoten, het spijt mij dat de oprichting van mijn stichting Pereos onbegrip en dermate negatieve reacties veroorzaakt heeft. Dat heeft me diep geraakt. Ik heb nooit de intentie gehad deze stichting te financieren met geld dat afkomstig is uit mijn dotatie, maar wel degelijk met middelen die ik geërfd heb van mijn familie en van mijn peter. (…) Maar bezorgd om het behoud van de eenheid, neem ik de plicht op mij om aan deze stichting te verzaken, zelfs al valt dit gebaar me zwaar. Ik zal dus de opheffing van deze stichting vragen.”

  Toegevoegd door LeGrognard op 14 Apr 2013 00:41

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.