Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    hutsepot

    Dit is slechts 1 definitie voor "hutsepot." Bekijk alle definities.

    hutsepot
    (de ~ (m.) ~ten)

    stoofschotel van aardappelen, vlees en wintergroenten in bouillon
    identiek aan Frans pot-au-feu
    in Nederland ‘hutspot’ is ander gerecht: stamppot van aardappelen en wortelen

    Van Dale 2014 online: Belgisch-Nederlands
    hutsepot is standaardtaal in Belgiƫ (VRT-Taalnet)

    Vlaamse Hutsepot

    Bij hutsepot worden de groenten in zijn geheel gelaten.

    De echte hutsepot bevat een mengeling van allerlei wintergroenten. Er zijn tal van aanpassingen en hoeveelheden. (tuinadvies.be)

    6 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Flipper en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 19:00)

    šŸ‘
    690

    Reacties

    Ook in Antwerpen

    Toegevoegd door koen brabo op 21 Aug 2008 03:14

    Van Dale

    ’t staat in Van Dale als “Belgisch” dus ’t zal AV zijn

    Toegevoegd door Krommenaas op 21 Aug 2008 12:35

    Komt van hutsen: door elkaar schudden. Ook Jeroen Meus wist het in zijn kookprogramma dagelijkse kost te vertellen. Zie ook hutsekluts

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 Jan 2011 19:01

    Nee, LeGrognard, hutsepot is niet hetzelfde als stoemp. Bij stoemp zijn de patatjes inderdaad gestampt. Bij hutsepot blijven de stukjes aardappel heel en de groenten (spruitjes, pekes, ..) ook. Bij hutsepot moet er verder nog wat vlees zoals worst of varkenspoot. Google maar eens naar de recepten.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 Jan 2011 20:48

    De bereiding is simpel maar de volgorde van toevoegen van de ingrediƫnten is wel belangrijk:
    1. Wat boter smelten en laten bruinen.
    2. EĆ©n of enkele soorten vlees toevoegen:
    Runds: Platte ribben, boullie, kalfsschenkel, mergpijp, ossenstaart
    Varken: worst, wangen, poten, oren, staart, buikspeklap, spiering, ribben, hammetje
    Schaap: schouder, ribben, lamsnek
    3. Laurierblaadjes, tijm en salie bundelen en met touw vastmaken, dan laten meekoken in de bouillon.
    4. min. 3 soorten harde patatten, groenten en deze kruiden bereiden: eerst de hardste zoals winterwortel en aardappel, daarna spruiten, knolselderij, raap, pastinaak, selder, prei, ui en sjalot toevoegen, tenslotte de zachtste kool (witte kool, savooikool).
    Kruidentuiltje maken: kruidnagel, geplette jeneverbes, bonenkruid en marjolein in een filterzakje doen, oprollen, dicht maken met keukentouw en in de pot laten meekoken.
    5. Het vlees met vleesnat bij de groenten voegen en er wat muskaatnoot overheen raspen. Indien de aardappelen echter afzonderlijk gekookt werden, komen die er nu ook bij. Zacht omroeren en verder laten sudderen.
    6. De kruidentuiltjes verwijderen vooraleer te serveren.

    Smakelijk gewenst door de chef-kok!

    Toegevoegd door fansy op 27 May 2012 02:55

    In NL is hutspot (niet hutsepot) pekesstoemp: http://anw.inl.nl/article/hutspot

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 20 Sep 2020 12:09

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.