Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  rust, platte ~

  Dit is slechts 1 definitie voor "rust, platte ~." Bekijk alle definities.

  rust, platte ~
  (uitdr.)

  verplichte rust na het middageten op kamp bij de jeugdbeweging waarbij de leden ‘in stilte’ op hun bed/matras/veldbed moeten liggen

  opm: google2022: platte rust in de betekenis van liggend rusten is ook in gebruik in .NL

  Zin om nog eens languit te genieten van een “Platte Rust”? Dat kan, want ter ere van 60 jaar Chiro Schepdaal stellen we fier onze eigen “Platte Rust” voor. (stamhoofd.be)

  Inhoudelijke beschrijving: 2 leden van chiro Melle Scheldering met vlaggen bij E.H. Verhaeghe die platte rust houdt op zijn strozak voor zijn tentje. (erfgoedbanklandvanrode.be)

  “Eerlijk, platte rust op kamp is toch een uitvinding voor de leiding.” (facebook)

  Wanneer je tijdens de platte rust dat broodnodige uurtje slaap wil meepikken en je leden plots een bende hyperactieve, brullende apen zijn geworden. (flair.be)

  5 reactie(s)
  Toegevoegd door Georges Grootjans (21 Jul 2022 09:10)

  👍
  4

  Reacties

  Het verwijslemma bij platte rust was… leeg. Grrr…verdwijnende lemma’s… erg frustrerend… Ik ga nog eens betogen en scanderen: VéWé trisee!, VéWé trisee!, VéWé trisee!…

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 21 Jul 2022 09:15

  Ik heb gezien dat er bij mij ook sommige lemma’s verdwenen zijn. Waarom vroeg ik mij af. Als het een vergissing was, waarom dan niet even een melding gedaan? Ik zit er verder niet zo mee. Zolang er niet achterhaald kan worden wie het gedaan heeft kan het verschijnsel ook niet gestopt worden. Wat rest zijn beschuldigingen die in de lucht blijven hangen. Dat bevordert de sfeer niet.

  Toegevoegd door LeGrognard op 21 Jul 2022 12:29

  Ik heb Taalmiet een bericht verstuurd en gevraagd hoe het zit met die verdwijningen en of er iets tegen gedaan kan worden.

  Toegevoegd door LeGrognard op 22 Jul 2022 13:27

  Dat waren toch alleen maar ‘oudere’ lemma’s die verdwenen zijn, of niet? We hebben (allez, vooral Georges heeft) dat eens een tijd bijgehouden, en de teller van het aantal lemma’s in de VW bleef gelijklopen met de volgnummers van de lemma’s, en ik denk ook dat dat sinds die overstap van verleden jaar naar de nieuwe infrastructuur niet meer zou kunnen gebeuren. Waarmee de verdwenen lemma’s natuurlijk nog niet teruggekeerd zijn…

  Toegevoegd door nthn op 22 Jul 2022 14:28

  Soms schiet me wel eens een woord uit de begintijd te binnen en zoek ik op hoe het ermee gegaan is. Een zeer klein aantal lemma’s (te tellen op de vingers van één hand) is leeg. De plus part van mijn lemma’s staat er gewoon. Natuurlijk had ik, als mij dat gemeld was, voor vervanging kunnen zorgen. Soit, op die meer dan drieduizend dingen die ik ingevoerd heb mis ik die paar woorden niet. Het kan ook zijn dat iemand zich vergist heeft. Van dat laatste ga ik vooralsnog uit.

  Toegevoegd door LeGrognard op 22 Jul 2022 19:59

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.