Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    verduiken

    Dit is slechts 1 definitie voor "verduiken." Bekijk alle definities.

    verduiken
    (ww. verdook, verdoken)

    verbergen, versteken

    buiten West-Vlaanderen waarschijnlijk aan het verouderen of reeds (in de voorbije eeuw) verouderd, maar het voltooid deelwoord verdoken wordt wel nog frequent gebruikt

    zie ook verdoken zitten

    Waarom verduiken dat je West-Vlaming bent? (standaard.be)

    Het Juryrapport verdook het ook niet, het optreden van De Stokkemer Stadsmuzikanten onder leiding van René Bocken, was volgens het beoordelingspanel op een voortreffelijke manier gebracht. (hbvl.be)

    Ik kende tot voor kort in Gent een parkeerwachter die specifiek zich verdook, om wagens een partkeerticket aan te smeren op het moment dat de eigenaar naar de automaat trok voor een ticket. (juridischforum.be)

    Waarom zouden we het verduiken? Het Haspengouwse onderwijzerskorps lijdt aan galomanie. (nieuwsblad.be, fragment uit 1890, regio Haspengouw)

    2 reactie(s)
    Toegevoegd door nthn (26 Jun 2021 04:19)

    👍
    25

    Reacties

    Het zou beter op regio West-Vlaanderen staan waar het nog in gebruik is. De duidelijke uitleg voor de overige regio’s en verdoken staat er netjes naast.
    Waarom Gans Vlaanderen onder een woord zetten als dit niet klopt?

    Toegevoegd door de Bon op 22 May 2020 16:33

    Zie de voorbeelden: dat dat over Gent door een West-Vlaming is geschreven wil ik nog geloven (de woonplaats van de schrijver staat er niet bij en aan de rest van de tekst valt het niet af te leiden), maar dat over Dilsen-Stokkem in Het Belang van Limburg is door een rasechte Dilsen-Stokkemnaar geschreven, en dat ligt op een paar kilometer na zo ver als het maar kan van West-Vlaanderen, dus dan dekt ‘regio West-Vlaanderen’ de lading toch niet? Ik zeg het zelf ook nog, en bij mijn weten spreek ik toch nog altijd een Oost-Vlaams dialect (heb ik het misschien van een West-Vlaming opgestoken? wie weet). Horen doe ik het minder, vandaar mijn toevoeging “waarschijnlijk aan het verouderen of verouderd”. Het is ook mogelijk dat het gesproken meer voorkomt dan geschreven, want alle woorden die ze in Nederland niet (meer) gebruiken worden al tientallen jaren uitdrukkelijk uit de schrijftaal geweerd tot gebannen. Als ge vindt dat ‘regio West-Vlaanderen’ desondanks toch een betere label is, past het gerust aan.

    Hier is trouwens een resultaat uit Antwerpen, 1928:
    “Te Antwerpen beproefde de sociaal-demokratie zelfs haar samenwerking niet meer te verduiken en liet het veld vrij aan den kandidaat van de bourgeoisie.”
    http://users.telenet.be/frankie.schram/tijd/feit/afbtxt/19/2/8/12-09b.html
    Hier eentje uit Stekene, 1940:
    “Doch terwille van de soldaten moest de pelotonoverste zich opgeruimd houden en willens nillens de waarheid, die al te wreed was, verduiken.”
    http://www.deuzie.be/artikels/19-2-03.htm

    Vanaf het begin van de taalzuivering verdwijnt ‘verduiken’ uit formele teksten.

    Toegevoegd door nthn op 22 May 2020 23:19

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.