Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  rijsttaart

  Dit is slechts 1 definitie voor "rijsttaart." Bekijk alle definities.

  rijsttaart
  (de ~ (v.), ~en)

  wordt duidelijk serieus wat meer in VL dan in NL gebruikt:

  zoekresultaten voor:
  ‘rijsttaart’: BE: 25.900; NL: 8.480
  ‘rijsttaarten’: BE: 1.270; NL: 423
  ‘rijsttaartje’: BE: 4.820; NL: 580
  ‘rijsttaartjes’: BE: 5.900; NL: 2.800

  ten oosten van de Schelde (ook) rijstvlaai

  Tijdens de koers leefde wielerlegende Briek Schotte op boterhammen met kaas en hesp, kippenbillen en rijsttaartjes. (dagelijksekost.een.be)

  Rijsttaart op grootmoeders wijze. (bosto.be)

  4 reactie(s)
  Toegevoegd door nthn (19 Jul 2021 03:19)

  👍
  66

  Reacties

  Ik heb nu gemerkt dat als ge in hoehel twee dubbele aanhalingstekens rond uw zoekopdracht plaatst, zelfs als het dus maar 1 woord is, dat uw aantal treffers totaal anders kan zijn. Eerst vond ik zonder aanhalingstekens een lichte voorkeur in VL tegenover NL, maar vanaf dat ik die dubbele aanhalingstekens had toegevoegd slonken de NL-treffers enorm – en bij alle treffers staat het woord er ook duidelijk in.

  Dus, zoekopdrachten werken precies beter zo:
  “rijsttaart” site:.nl
  dan zo:
  rijsttaart site:.nl

  Toegevoegd door nthn op 27 Jul 2019 11:38

  Met dubbele aanhalingstekens rond het woord is de beste zoekwijze. Dat heeft Georges me destijds geleerd, waarvoor nogmaals dank. Ik laat geen spatie tussen de " en site, maar dat geeft misschien geen groot verschil.
  Voor sommige woorden zijn mijn resultaten wel merkbaar verschillend. Namelijk voor "rijsttaart"site:.nl 34.100. Dat is proportioneel wel minder dan in be en er zullen ook veel Vlaamse schrijvers tussen zitten.
  rijsttaarten: nl 1070
  rijsttaartje: be 11.600
  rijsttaartjes: be 2650

  Toegevoegd door de Bon op 27 Jul 2019 16:13

  Nu krijg ik inderdaad ook 34.100 resultaten voor “rijsttaart” site:.nl. Voor de rest krijg ik allemaal andere cijfers, zowel vergeleken met de die die ik in het lemma heb gezet als met die van u. Pertang met krak dezelfde zoekopdrachten, op dezelfde computer! Ik snap er de botten van. In het algemeen blijft het wel op een voorkeur in VL wijzen. Ik vermoed dat rijsttaarten hier misschien ook gewoon meer gegeten worden dan in NL.

  Toegevoegd door nthn op 28 Jul 2019 00:11

  Ik heb de laatste tijd ook al de wispelturigheid van de goegeltellers opgemerkt. Een van de dingen die ik altijd – als ik eraan denk ;) – probeer te doen is bv. op blz. 10 van de resultaten te klikken. Want soms blijken de tienduizenden resultaten er maar enkele tientallen. Ook moet ge attent zijn op de commentaar die er bovenaan de selectie staat, zeker als ge zoekt op meerdere woorden, dat kan zoiets zijn als: geen resultaten gevonden voor “blablablabla huppeldepup”, de resultaten voor blablablabla huppeldepup (zonder aanhalingstekens) … Probeert maar eens met “blablablabla huppeldepup”, opgelet niet met “blablabla huppeldepup”, want daar zijn 2 resultaten voor. En nu ik dit schrijf is er ook een resultaat voor “blablablabla huppeldepup” dus moet ge 5 bla’s schrijven :) Amai, wat een uitleg, subiet is ’t lint van mijn schrijfmachien op ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 Jul 2019 09:23

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.