Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  seinkast

  Dit is slechts 1 definitie voor "seinkast." Bekijk alle definities.

  seinkast
  (zn. v.; ~en)

  een kast of huisje van waaruit o.a. de wissels voor het treinverkeer aangestuurd worden; seinhuis

  Wie vanochtend de trein wil nemen richting Brussel, moet nog altijd rekening houden met enige hinder door de brand van gisteren in een seinkast nabij station Brussel-Noord. (vrt.be)

  “… dat vuur is overgeslaan op de elektrische seinkast” (woordvoerder Infrabel vrtnws.be 14/05/2019)

  … de brand in de seinkast in Brussel-Noord op 14 mei 2008 zullen dus vast en zeker voorkomen in de stiptheidsstatistieken 2008. (dekamer.be)

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (10 Aug 2021 22:23)

  👍
  82

  Reacties

  ‘Seinkast’ komt mij zo AN voor?

  Toegevoegd door koarebleumke op 15 May 2019 22:37

  Ik ging af op het aantal goegels in .BE en .NL, maar het is waar dat het ook in NL gebruikt wordt. Ik zal het tot nader order op SN zetten.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 16 May 2019 09:15

  Verreweg de meeste treffers gaan over de bewuste seinkast in Brussel. Ik kan met mijn huidige apparatuur ook niet meer NL- en BE-hits tellen. De schatten van Microsoft hebben mijn zoekmachine Google Chrome vervangen door die van hun: Yahoo.
  Heel democratisch allemaal.

  Toegevoegd door koarebleumke op 16 May 2019 15:34

  Die van Microsoft is toch Bing? Enfin, je kan dat terug standaard op google zetten door eenvoudigweg een voldoende gefrankeerde gele briefkaart naar Bill Gates te sturen met de tekst: “Geeft mij mijne Google terug! En nog niet rap een beetje.”

  Nu, veel zal dat niet helpen want de goegelteller marcheert ook niet meer zoals het moet. Voor “seinkast” site:.be krijg ik 44.300 hits en voor “seinkast” site:.nl slechts 404. Maar als ik dan blader in die van .BE blijkt die maar tot blz 5 te gaan, met 41 resultaten. En die van .NL gaat tot blz. 7 met 63 resultaten. Ja wadde.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 16 May 2019 16:55

  Microsoft/Outlook (ik gebruik het totaal niet, maar het apparaat draait op Windows) heeft Bing, dat klopt. Maar na de zoveelste gedwongen ‘update’ in korte tijd heb ik op een knop (voor veiligheid) gedrukt om van het gedoe af te zijn. Resultaat: Chrome (dat zeer handig is voor taalliefhebbers) is verdwenen, Yahoo heeft zich in de plaats gewurmd. Enfin bon, om niet altijd maar bezig te zijn met het instellen van apparaten (quelle déprime) heb ik me er voorlopig bij maar neergelegd. Op een dag krijg ik moed en ga alles weer instellen gelijk ik het wil.
  Voor zolang het duurt want je hebt die apparaten wel betaald – maar echt van jou zijn ze niet.

  Toegevoegd door koarebleumke op 16 May 2019 20:12

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.