Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    goeien bal

    Dit is slechts 1 definitie voor "goeien bal." Bekijk alle definities.

    goeien bal
    (uitdrukking)

    goed gedaan

    vgl. sjieken bal

    - Toffe film zoals ik al zei. Goeien bal, Erik! Toffer dan Loft ook, maar dat komt dan waarschijnlijk omdat ik nóg minder tegen scheefpoepen kan dan tegen geweld. (lieslefever.be)

    6 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door nthn (12 Aug 2022 19:37)

    👍
    120

    Reacties

    Ingesteld op Antwerpen, maar ik neem aan ook in de rest van Brabant in gebruik. Ten westen van de Schelde bij mijn weten onbekend dan wel ongebruikt.

    Toegevoegd door nthn op 14 Jan 2019 23:37

    ‘Goeie bal!’ jaren ‘60 + ’70 in NL, is langzaam verdrongen door ’gaaf man!’ en ‘vet hoor!’.

    Toegevoegd door koarebleumke op 15 Jan 2019 08:50

    Aha, interessant! Was het hier toen ook in gebruik, of is het iets dat is overgewaaid?

    Toegevoegd door nthn op 15 Jan 2019 12:28

    Dat wordt niet eenvoudig om te achterhalen in die anderhalve postzegel die het Nederlandse taalgebied groot is. Met daarin: 3 Vlaanderens, 2 Brabanden, en 2 Limburgen.

    Toegevoegd door koarebleumke op 15 Jan 2019 17:00

    De mensen van schrijf.be hebben dit blijkbaar zonder bronvermelding overgenomen in hun quiz voor Hollanders, vlaams.nu. Ik neem aan dat het per abuis is gezien dat ze voor tal van andere dingen wel doorverwijzen naar het VW, maar het is desalniettemin ambetant omdat ze het vermelden als “Antwerpse uitdrukking (dialect)”, terwijl dat ik dat alleen maar heb ingesteld op Antwerpen omdat het systeem dat niet anders toelaat. Er zijn zoekresultaten van Antwerpen, Brussel en Vlaams-Brabant, en bij nader inzien zelfs een paar van ‘t Waasland, dus numeriek gezien kunt ge dat onmogelijk beschouwen als dialect; als het iets is, is het ’algemeen Zuid-Brabants’. Algemeen Vlaams is het duidelijk niet (geen enkel zoekresultaat westelijker dan Sint-Niklaas), maar het is niet omdat de uitdrukking in ‘de Vlaanders’ niet gebruikt wordt dat ze niet gekend is. Dat de meeste zoekresultaten uit Antwerpen komen is alleen maar omdat niet minder dan 28% van de Vlamingen in Antwerpen woont.
    Bovendien, gelijk of dat koarebleumke al zei, werd het ook in NL gebruikt, weliswaar zonder verbuiging: https://www.ensie.nl/populaire-uitdrukkingen/bal-balletje

    Toegevoegd door nthn op 26 Jun 2019 13:05

    Ze hebben vooruitgang gemaakt daar bij schrijf.be. Nu lees ik: “Is dit correct in het hele Nederlandse taalgebied? Nee. Maar wel standaardtaal in Vlaanderen (zie Taalunieversum). En wat was u daar ook alweer van plan? Iets verkopen, of met het taalkundige vingertje zwaaien?” Er was nochtans een tijd dat ze ook zo’n rubriek zeg-niet-het-Vlaamse-zus-maar-zeg-wel-het-Nederlandse-zo-taalrubrieken hadden. Schrijfdokter – de naam alleen al – en schrijf.beter. Ik ambeteerde hen dan, slecht karakter dat ik ben, met het voorschotelen van hun eigen ‘zus-taalfouten’ tot ze er zenuwachtig van werden. Ik ben er dan maar mee gestopt want het was die mensen hun broodwinning en ik deed het maar als amusement ;)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 26 Jun 2019 23:39

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.