Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Marrakechcoalitie

  Dit is slechts 1 definitie voor "Marrakechcoalitie." Bekijk alle definities.

  Marrakechcoalitie
  (zn. v.; ~s)

  neologisme door Bart De Wever gelanceerd: De Zweedse coalitie die wanneer premier Michel op het vliegtuig naar Marrakech vertrekt, terug zal komen als de Marrakechcoalitie doordat ze niet meer gesteund zal worden door de N-VA maar wel door de 2/3de meerderheid in het parlement die voor het Marrakech migratiepact gestemd heeft.

  ook: Marrakechregering

  zie ook kamikazecoalitie

  Als zij vanaf morgen in een Marrakech-coalitie met hun Marrakech-premier in een Marrakech-regering willen zetelen die met steun van een Marrakech-parlement een Marrakech-beleid willen voeren, moeten zij dat weten. (hetbelegvanantwerpen.com)

  De Wever gisterenavond: “Hij stijgt op als premier van de Zweedse regering, maar hij zal landen als premier van een Marrakech-coalitie." (nieuwsblad.be)

  Zonder veel emotie ging de premier de nacht in, waarbij hij plots premier is van een nieuw kabinet, Michel II, smalend de ‘Marrakech-coalitie’ gedoopt door N-VA. (newsmonkey.be)

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (15 Jul 2021 02:12)

  👍
  119

  Reacties

  Los van de politieke standpunten, daar is dit forum niet voor, is het intrigerend om te zien hoe belangrijk taal in de politiek is: Ma-ra-kech-co-a-li-tie, dat ligt een VL heel gemakkelijk in de mond, behalve die gesloten kech. Die doet het van de vreemde klinken en bepaalt dus de hele lading van dit woord. Vanuit het standpunt van de spreker een heel pejoratieve lading. Moest dat pact in Berlijn goedgekeurd worden, dan had Berlijncoalitie nooit gebruikt geworden, wellicht hadden ze dan een associatie met boule de Berlin of zoiets gemaakt. Voer voor sociolinguĂŻsten en hun collega’s.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 09 Dec 2018 11:54

  Ja, politiek en taal, het wordt steeds meer verbonden. LeGrognard vraagt zich af wat “ontslagen uit de regering” betekent en ik kan hem eerlijk gezegd niet antwoorden wat dat betekent. Iemand kan ontslag nemen uit een regering en het afbollen, maar of de premier iemand de bons kan geven…dat weet ik niet.

  Toegevoegd door Marcus op 09 Dec 2018 12:23

  Dat politiek niet op een taalforum hoort ben ik helemaal akkoord, los van mijn persoonlijke opvatting dat politiek er minder toe doet dan de taal die ze voortbrengt.
  Om als het weerlicht aan te kunnen komen met een knetterende term als ‘Marrakechcoalitie’ moet je wel enig taalgevoel bezitten. Dat kun je BDW wel toevertrouwen. Jammer dat me niet duidelijk is wie wie gaat gedogen de komende maanden. En, wie gaat dokken


  Toegevoegd door LeGrognard op 09 Dec 2018 13:43

  Ofwel hebben ze het ook gezien, ofwel hebben ze het VW gelezen ;)

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/10/waarom-marrakech-coalitie-en-geen-new-york-coalitie/

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 10 Dec 2018 13:27

  Ontslag of ontslagen worden:
  https://vrtnws.be/p.dlZZGeJP3

  Toegevoegd door koarebleumke op 24 Dec 2018 20:48

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquĂȘte hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.