Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    opengrenzenbeleid

    Dit is slechts 1 definitie voor "opengrenzenbeleid." Bekijk alle definities.

    opengrenzenbeleid
    (zn. o., geen mv.)

    politiek beleid dat open staat voor immigratie, vluchtelingen,…

    google2016 online: .BE (>1.900) ; .NL (>800)

    Hij verwijst naar het opengrenzenbeleid dat de Duitse bondskanselier verdedigde met haar bekende leuze ‘Wir schaffen das’. (hln.be)

    De negatieve gevolgen van de Europese integratie en het opengrenzenbeleid zijn voor de man en de vrouw in de straat. (vlaamsparlement.be)

    Nochtans is de Europese Unie een grootschalig en redelijk goed gelukt experiment van het opengrenzenbeleid. (decroo.belgium.be)

    7 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (02 Aug 2021 16:16)

    👍
    263

    Reacties

    afgerond 6,5 miljoen VL en 17 miljoen NL : 17 / 6,5 = 2,6 zoveel NL.
    Als het ‘algemeen’ NL is dat zowel in VL als NL ingeburgerd is dan zouden 800 goegels in .NL ongeveer 800 : 2,6 = 308 goegels in .BE mogen opleveren. Het zijn er in .BE 1900, dat is meer dan 6x dan men zou mogen verwachten. Conclusie: Het woord is in VL ‘verhoudingsgewijs’ veel populairder of veel gebruikelijker dan in NL.

    Om die reden dacht ik dat het de moeite was om in het VW te vermelden.

    Overigens heeft VD2016 online het ook nog niet opgenomen.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 31 Jul 2016 20:01

    Als we de data van de websites in BE en in NL nader bekijken, dan zien we dat het woord in BE ten vroegste in 2010 gebezigd werd en in NL in 2006. Volgens mij is het Nederlandser dan aanvankelijk gedacht.

    Toegevoegd door fansy op 01 Aug 2016 00:02

    Ik ben niet zo´n wiskundige Georges. Ik ga op het woord zelf af. Is het ook bekend in NL dan twijfel ik of het meer dan AN is. Is het niet bekend, dan is het toch nog opgepast. Het kan ook verouderd AN zijn, of zelfs Zuid-Afrikaans of Surinaams. Getallen op Google kunnen een knoop doorhakken maar ook verwarring scheppen. Of iets verhoudingsgewijs een Vlaams woord is blijft riskant. Maar: ik gun u graag een Belgisch woord.

    Toegevoegd door LeGrognard op 01 Aug 2016 00:11

    ´Opengrenzenbeleid´ en ´spijtige zaak´ zijn AN. Om u te overtuigen moet u (een tijdje) Nederlander worden.
    Doe het u niet aan!!

    Toegevoegd door LeGrognard op 01 Aug 2016 00:31

    Mijn dokter raadt het me af om NL te worden: Er zou in dat geval 99,9% van de hersenen weggesneden moeten worden en die ingreep is onomkeerbaar.

    Wat de kern van de zaak betreft, gaat het erover welke woorden we in het VW opnemen. Ik denk dat dat globaal gezien woorden zijn die ofwel ‘typisch’ VL zijn of van VL oorsprong. In die 2de categorie zijn er sowieso een heleboel bij die ondertussen AN of SN zijn, maar uit historisch oogpunt beschouwen we ze toch als VL.
    Die eerste categorie ligt iets moeilijker: wat is ‘typisch VL’? Waar leggen we de grens? Uitsluitend in VL? Vooral in VL? Meer in VL?

    Google is inderdaad niet het enige criterium, maar als een woord dat, neem ik aan, toch vooral eerder geschreven dan uitgesproken wordt, dergelijke telresultaten oplevert dan mogen we toch zeggen ‘meer in VL’, zelfs veel meer. Daarom vond ik het de moeite om het woord op te nemen. Of het nu AN/SN is of niet, doet er weinig toe.

    Fansy, uw opmerking dat het woord al vroeger in NL opduikt dan in VL is dan des te merkwaardiger. Dan zouden we met een woord te maken hebben dat in NL geïntroduceerd is en tien jaar later meer in VL gebruikt wordt. Een beetje sociolinguïst moet dit interessant vinden. Zo krijgt het VW misschien nog een bronvermelding in de toekomstige doctoraatsstudie ‘Het opengrenzenbeleid van de Vlaamse taalpolitiek in de 21ste eeuw: Hoe woorden van Nederland naar Vlaanderen migreren via het internet.’

    P.S. Zelf vind ik die NL referentie van 2006 niet terug, maar misschien zoek ik verkeerd.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 01 Aug 2016 10:52

    Mocht u toch ooit NL willen worden neem uw hersens dan apart mee. Ze smaken erg mals omdat ze zo weinig gebruikt worden ;)

    Toegevoegd door LeGrognard op 01 Aug 2016 15:42

    Hersenen apart meenemen? Voor ik aan de grens ben, heb ik ze als nieuwbakken NL toch al wel zelf opgegeten zeker.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 01 Aug 2016 16:08

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.