Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    schavak

    Dit is slechts 1 definitie voor "schavak." Bekijk alle definities.

    schavak
    (de ~, (m.), ~ken)

    een denkbeeldige schuchtere vogel met drie poten die heel snel kan zijn en meestal in de winter, als het sneeuwt, tevoorschijn komt

    zie ook schavakken vangen

    Woordenboek der Nederlandsche Taal: schavak > schavuit: nachtuil

    “Ik heb schavakken bij me bij
    en ‘k leur der mee,
    ik heb er ne reutepeuter
    in m’n bovenzakje.
    Ik heb er ne floe, floe, floe
    af en toe, toe, toe
    en ne slusterbubbel
    in mijn kazakje!”

    > andere betekenis van schavak

    6 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door sanderbelmans en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 04:54)
    Dit woord was woord van de dag op 11 Feb 2016

    👍
    250

    Reacties

    Zou het een vogel kunnen zijn?

    zie: http://www.eenhartvoorhingene.be/pages/sagenenlegenden.php

    Schavakken vangen
    Een schavak, zo werd ons verteld, is een soort kip met drie poten. Het is zo razendsnel dat je ze maar moeilijk kan zien, laat staan ze te vangen. Echter is er wel Ă©Ă©n bepaald gunstig seizoen geschikt om de schavak te verschalken. Als het winter is, ijzig koud, donker en er moet sneeuw liggen, dan is de jacht op de schavak geopend. Je moet dan een vuurtje branden en in een hinderlaag liggen met een lange stok (minimum 3 meter) in de aanslag. Het roerloos stil blijven liggen is niet veel jagers gegeven in zo’n bittere ijzige koude. Velen hebben het al geprobeerd, maar moeten het na enkele uren alweer opgeven. Maar Ă©Ă©n enkele volhouder is het toch gelukt. De man lag vier uren stokstijf in de sneeuw en daar kwam de schavak eindelijk tevoorschijn. Hij kwam zich tegoed doen aan de warmte van het vuurtje, vandaar het houtvuur. Met Ă©Ă©n enkele slag met de lange stok sloeg de man de kip op drie poten in de nek. De schavak was op slag dood. Het is was de enige keer dat de schavak gezien werd en gevangen werd. De schavak heeft het uiterlijk van een kleine dodo, maar dan met drie poten, wat ze supersnel maakt. Hij heeft bruin-rode veren die in de winter wit worden. Zijn vlees smaakt naar fazant, als we de man mogen geloven die hem gevangen had. Sindsdien is de schavak niet meer gevangen, noch gezien. Wel hoort men, als men goed luistert, zijn lokroep in de bossen van Hingene en Wintam. Enkele jaren geleden hebben nog enkele dorpelingen uit Hingene, na het horen van dit verhaal in cafĂ© “De Oude Post”, een poging gewaagd om een schavak te vangen, maar ze kwamen al snel van een kale en koude reis terug. Al een geluk was hun stamcafĂ© die nacht nog open en kregen ze een warme drank met een stevige borrel. Schavakken vangen is niet voor iedereen weggelegd.

    of: http://veerlem.plazilla.com/page/4295136299/en-hebt-ge-nog-schavakken-gevangen

    Hofstade – Wie heeft er al gehoord van een schavak? Geen idee wat het is? Het is een uiterst zeldzame vogel die recent gespot is in de bossen van Hofstade. De schavak lijkt op een kruising tussen een fazant en een patrijs. De vogels zijn uiterst schuw en voornamelijk ‘s nachts actief. Het is een ware delicatesse. Wie schavak wil eten zal er wel iets voor over moeten hebben. De vogel laat zich namelijk niet snel vangen. De jager moet er ’s nachts op uit trekken met een lichtbak. Het kan een hele nacht duren eer men een prooi in het vizier krijgt en dan moet men vliegensvlug toeslaan. Geserveerd in een roomsausje met kroketjes en groentekrans of als wildpastei is de schavak echt niet te versmaden. Loopt het water u al in de mond? Jammer dan omdat een schavak niet bestaat. Natuurliefhebbers mogen op hun beide oren slapen want ‘schavakken vangen’ is een oud volksgebruik. Het is plagen volgens een vast ritueel.

    Volgens het WNT is het in VL ook dit, maar dat zal in het liedje niet bedoeld worden denk ik:
    Homp, brok. In Z.-Ndl.
    Douë es in hiël schavak van de gracht afgekalfd. Hijen heet hum douë in lillike schavak van zijne vinger afgekapt, TUERLINCX.
    Hij snee’ me daar ’en schavak van ’t brood, wel twee vingeren dik, CORN.-VERVL.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 Feb 2016 11:08

    Die schavakken komen in het WNT ook terug bij schavuit:

    Blijkbaar leeft een herinnering aan het gebruik in deze bet. nog voort in schavuiten vangen (te Antw.: schavakken vangen), als dwaze voorspiegeling waarmede men een onnoozele naar een bosch of eenzame plaats lokt, om hem daar voor gek te laten staan wachten (DE BO 1873).

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 Feb 2016 11:30

    Slusterbubbel

    Het ontbrekende woord in de liedjestekst is voor zover ik het mij herinner SLUSTERBUBBEL

    Toegevoegd door wilbe1 op 11 Feb 2016 12:40

    Reutepeuter

    In het lied dat ik mij herinner gaat het om een REUTEPEUTER en niet om een reutemeteuter

    Toegevoegd door wilbe1 op 11 Feb 2016 12:43

    Slusterbubbel wordt gebezigd in Vlaams-Brabant. Heb geen flauw idee wat de betekenis ervan is.

    Toegevoegd door fansy op 12 Feb 2016 04:25

    Misschien is het de bolster van een noot?
    zie sloester:
    http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M064186

    en

    http://www.wnt.inl.nl/iWDB/search?actie=article_content&wdb=MNW&id=52521

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Feb 2016 08:38

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.