Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    kraamkost

    Dit is slechts 1 definitie voor "kraamkost." Bekijk alle definities.

    kraamkost
    (z.nw. de ~ m, ~en)

    een maaltijd die je een moeder cadeau doet na haar bevalling

    door Van Dale benoemd tot woord van het jaar in Vlaanderen, het woord is bedacht door madame Zsazsa.
    En de bedenkster ervan woont in Meerhout. Ze zette het woord op het geboortekaartje van haar jongste dochter, nu 1 jaar geleden, omdat ze geen cadeautjes of geld wilde. Met vers klaargemaakt eten, was ze in die eerste dagen na de bevalling veel blijer.

    zie ook: beire, kinderwoord van het jaar in VL

    Hebt u al gekookt voor een pas bevallen moeder en haar gezin? Dan kent u het vast wel: kraamkost, het woord dat in een verkiezing georganiseerd door uitgeverij Van Dale en de VRT tot woord van het jaar 2015 is uitgeroepen. (deredactie.be)

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door fansy (22 Jul 2021 05:12)

    👍
    201

    Reacties

    Uit: deredactie.be

    Het woord “kraamkost” is door woordenboekuitgever Van Dale uitgeroepen tot Woord van het Jaar in Vlaanderen. Koken als cadeautje voor een pasbevallen moeder en haar gezin krijgt zo een “officieel” tintje. Op de tweede plaats staat “sjoemelsoftware”, dat in Nederland de eerste plaats wegkaapte.
    De verkiezing van “Woord van het Jaar” wordt georganiseerd door uitgeverij Van Dale en de VRT. Van 24 november tot en met 14 december kon gestemd worden op 10 genomineerde woorden. Bijna 40.000 stemmen werden uitgebracht, aldus Van Dale op zijn website. “Kraamkost” haalde de eerste plaats met 28 procent van de stemmen. Van Dale omschrijft het als “een maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin”.

    “De term “kraamkost” werd afgelopen winter geïntroduceerd door blogster Madame Zsazsa. Hoewel het een woord is dat misschien nog niet algemeen is ingeburgerd, werd er dit jaar wel geregeld over gepraat. In deze verkiezing werd het positieve “kraamkost” verkozen boven negatieve termen zoals turteltaks, suikertaks of filegolf", aldus Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale.

    Of kraamkost als woord en gebruik nu beter ingeburgerd geraakt, blijft volgens Hendrickx afwachten. “De voorbije jaren maakten we kennis met woorden als selfie en flitsmarathon, en die bestaan natuurlijk nog steeds. Het valt moeilijk te voorspellen hoe het kraamkost zal vergaan. Het valt niet uit te sluiten dat het woord samen met verschijnsel populairder wordt.”

    Top 3

    “Sjoemelsoftware” dat massaal gebruikt werd om het schandaal bij Volkswagen rond de CO2-uitstoot te benoemen haalde 27 procent van de stemmen. “Kibbelkabinet”, volgens Van Dale een regering waarvan de coalitiepartners ruziemaken, kon 12 procent van de stemmers overtuigen.

    De vorige winnaars in Vlaanderen waren flitsmarathon (2014), selfie (2013), frietchinees (2012), stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

    In Nederland is sjoemelsoftware Woord van het Jaar 2015, met 45 procent van de stemmen. Van Dale organiseert daar een gelijkaardige verkiezing.

    Nevencategorieën

    Het publiek kon naast het Woord van het Jaar ook vijf nieuwe woorden verkiezen in even veel categorieën. De vijf kanshebbers in de vijf nevencategorieën waren op hun beurt ook al voorgedragen door het publiek.

    jongerentaal: tinderellasyndroom (33%): verschijnsel dat mensen zo afhankelijk zijn geworden van datingapps, zoals Tinder, dat men niet meer goed weet hoe te flirten en te daten zonder virtuele hulp (woordspeling op Tinder en Cinderella (Assepoester))
    lifestyle: restorestje (39%): Nederlands alternatief voor het reeds ingeburgerde doggybag. De stoofvlees-frietdag van televisiekok Jeroen Meus strandt in deze categorie op de tweede plaats.
    sport en amusement: pauzeknopreclame (48%): reclameboodschap die verschijnt wanneer men op de pauzeknop van zijn digicorder drukt
    economie: agreekment (39%): akkoord dat de EU met Griekenland heeft gesloten (woordspeling)
    politiek: bed-bad-broodregeling (32%): regeling voor vluchteling die toekomen in ons land

    Toegevoegd door LeGrognard op 15 Dec 2015 20:45

    Geklopt op de streep. Ik hoorde het enkele minuten geleden op het nieuws… helaas de Zoetemelk van het VW was me voor.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 15 Dec 2015 20:53

    Kraamkost sleepte dan wel de titel ‘woord van het jaar’ in de wacht, maar de meesten onder ons hebben eigenlijk geen idee wat het nu juist betekent. Een tip: nee, het zijn geen suikerbonen of een Nederlandse vertaling van de hippe foodtrucks.
    Kraamkost is een verse maaltijd, die kersverse mama’s cadeau krijgen van visite, zodat ze zelf niet hoeven te koken. Zo kunnen de pasbevallen mama’s (en de rest van het gezin) weer op krachten komen, zonder dat ze meteen weer in de harde realiteit van het huishouden gekatapulteerd worden. Mooi, toch? (HLN.be)

    Toegevoegd door fansy op 03 Aug 2016 01:04

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.