Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    fransquillon

    Dit is slechts 1 definitie voor "fransquillon." Bekijk alle definities.

    fransquillon
    (de ~, ~s man. zelfstandig naamw.)

    zie franskiljon

    Woordenboek der Nederlandsche Taal: FRANSQUILLON —, znw. m. Een woord uit streken waar het Fransch en ook eene andere taal wordt gesproken, naar het schijnt met een Franschen verkleiningsuitgang gevormd van ndl. en hd. fransch.

    .

    7 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door de Bon (04 Aug 2021 10:58)

    👍
    255

    Reacties

    Een ´quillon´ is niet meer dan het gevest van een zwaard of sabel (bij korte steekwapens: de stootplaat) Hoe kan het dan in samen stelling met ´frans´ een pejoratief geworden zijn voor een Vlaming die de Franse taal aanhangt?
    Ikkezoekemorniewete!

    Wel gevonden:
    fransquillonner
    (Belgique) Parler le français de façon affectée, en évitant de montrer son accent. Sans prétendre résoudre ces difficultés, encore une fois quasi insurmontables, le manuel auquel je songe, Le belge, tel qu’on le parle, rendrait d’utiles services aux voyageurs soucieux de ne pas « fransquillonner » à l’excès. — (Georges Lebouc, Dictionnaire de belgicismes, (Larousse)

    fransquillonner fr??skijone v.i.
    Péjor. En Belgique, parler français avec un accent affecté. (free dictionairy)

    Toegevoegd door LeGrognard op 17 Nov 2015 13:58

    Ik vind dat zeer merkwaardig. Dat van die quillon kan ik ook niet plaatsen tenzij geïnsinueerd wordt dat bepaalde Belgen zich vastklampten aan een geaffecteerd Frans om hun identiteit te verdedigen, maar dat is puur speculatie. Nog merkwaardiger vind ik dat dit typisch Vlaams scheldwoord eigenlijk van Franse herkomst is: mensen die zo “goed” Frans praatten dat het belachelijk werd.

    Toegevoegd door Marcus op 17 Nov 2015 14:25

    We gaan het vinden Marcus, plus tôt plus tard.

    Toegevoegd door LeGrognard op 17 Nov 2015 14:52

    M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands : “Ontleend aan oorspr. Brussels-Frans fransquillon, met bovengenoemde betekenissen in vindplaatsen uit respectievelijk 1739 (Piron 1954) en tweemaal 1835 (De Vreese). Dit woord is met het pejoratieve achtervoegsel -illon afgeleid van het Nederlandse bn. fransch ‘Frans’. Wellicht naar het voorbeeld van Frans francillon ‘(scheldwoord voor) Fransman’ 1594, Antwerpen; Piron 1954.”
    M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek : “ Het is een samenstelling van het bijvoeglijk naamwoord Frans en het pejoratieve achtervoegsel -illion. Wellicht gevormd naar analogie van ‘francillon’ (een schimpnaam voor een Fransman). De flaminganten* pasten daarop franskiljons als scheldwoord toe op de Frans sprekende Vlamingen. Het liedje ‘Les flamingants’ bezorgde Jacques Brel in 1977 bij Vlaamse nationalisten de reputatie van vuile smerige franskiljon.”

    Toegevoegd door Marcus op 17 Nov 2015 14:55

    Bovenstaande citaten uit Etymologiebank.nl

    Toegevoegd door Marcus op 17 Nov 2015 14:56

    Merci!

    Toegevoegd door Marcus op 17 Nov 2015 20:23

    WNT kent ook nog wat afleidingen:

    Afl. Franskiljonnerij, de manier van doen der franskiljons (”Wat ons bij al die franskiljonnerij … het pijnlijkst viel, was” enz., J. V. RIJSWIJCK Jr., Geschr. 1, 131)

    franskiljonsch (”Dan rolt over de franskiljonsche lippen een vloed van gemeene zetten,” J. V. RIJSWIJCK Jr., Geschr. 1, 159).

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Nov 2015 20:41

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.