Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    kritische toestand

    Dit is slechts 1 definitie voor "kritische toestand." Bekijk alle definities.

    kritische toestand

    kritieke toestand

    standaard.be: De jonge vrouw werd midden april in kritische toestand naar het ziekenhuis gebracht

    nieuwblad.be: Ines Mulier werd uiteindelijk in kritische toestand naar het Oostends ziekenhuis gebracht, waar ze in de loop van de nacht van zaterdag op zondag overleed.

    3 reactie(s)
    Toegevoegd door Georges Grootjans (04 Aug 2021 07:20)

    👍
    349

    Reacties

    Dit is een zeer interessante evolutie.
    Eigenlijk hebben de woorden “ kritisch” en “kritiek” ooit dezelfde betekenis gehad en zijn ze via het Frans “critique” afgeleid van het Griekse werkwoord “krinein”, onderscheiden. Op een bepaald ogenblik is er een woord “kritisch” ontstaan onder invloed van het Duits . De vorm kritisch heeft in de betekenis ‘(streng) oordelend’ en in de natuurwetenschappelijke betekenis ‘betreffende een overgangspunt’ de rechtstreeks uit het Frans ontleende vorm kritiek vervangen. (M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Het is niet toevallig dat de overname uit het Duits gebeurde, want tot de rampspoed van de twee wereldoorlogen waren Duitsland en de Duitse taal toonaangevend in de westerse cultuur.
    Dit verschil tussen “kritisch” en “kritiek” werd zeer belangrijk gemaakt in de lessen Nederlands van het secundair onderwijs, ertegen zondigen was een doodzonde bijna even erg als de fatale “dt-fout”, dé norm bij uitstek om iemand zijn talenkennis te beoordelen. Het onderwijs is blijkbaar niet meer wat het geweest is want als journalisten van de zelfbenoemde kwaliteitskrant bij uitstek, De Standaard, deze “kemel schieten”, waar gaat het dan met onze Nederlandse cultuur naartoe in Arm Vlaanderen? Eenvoudig: het gaat gewoon voort. Als men stelselmatig het onderscheid tussen kritiek en kritisch niet meer maakt dan zullen de twee riviertjes weer samenvloeien en samen verder kabbelen. Alles hangt ervan af hoe streng de bewakers van de taal zullen ingrijpen.

    Toegevoegd door Marcus op 17 Feb 2015 13:08

    Dus een beetje zoals fysiek en fysisch.

    Toegevoegd door de Bon op 17 Feb 2015 14:26

    Kritisch

    Als u het mij vraagt (maar wie doet dat?) is het de taal zelf die in kritische/kritieke toestand op intensieve zorgen/intensive care ligt. Ze is daar beland na jarenlange verplatting en affectieve verwaarlozing.
    In Nederland is het Goois-Nederlands, een woordarm en slecht gearticuleerd spraakje de maat der dingen geworden. In Vlaanderen wordt de ‘tussentaal’ – geboren uit reclameboodschappen en sitcoms – steeds toonaangevender.

    Eens goed (Belgisch) Nederlands horen? Iedere dag om 7H30 na het VRT-journaal: Chris van den Abeele of Johan de Rijk met ‘het krantenoverzicht’.

    Toegevoegd door LeGrognard op 17 Feb 2015 16:56

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.