Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  maagt

  Dit is slechts 1 definitie voor "maagt." Bekijk alle definities.

  maagt
  (zn. vr. meervoud onbekend)

  (verouderd) maag
  Toen ik het de eerste keer hoorde, dacht ik dat het een grap was of een verspreking, maar nee, het bleek in gebruik bij sommige sprekers. Kent iemand het woord nog?

  De Paul heeft last van zijn maagt.

  MAAGT, znw., v. – Wordt door sommigen gezeid voor Maag, Pijn hebben aan de maagt.” P.J. Cornelissen & J.B. Vervliet (1899-1906). Idioticon van het Antwerpsch Dialect (Stad Antwerpen en Antwerpsche Kempen).

  “maagt zn. v.; mv. -n; dim. mogsken: maag. Main maagt és foeter/ mijn maag werkt niet. Dat lêit zwaar op main maagt/ daarmee zit ik verlegen, daar ben ik boos over.” Pletinckx, L. (2003). Het woordenboek van het Asses.

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (06 Aug 2021 21:15)

  👍
  241

  Reacties

  Op het WNT vind ik : ‘Dat het een seer vreeslyke misdaat is, soo een maagt tegen haar wil is gekust geweest, en dat men moet onderstellen, dat een maagt, die gekust is, gewelt is aangedaan: En dat men gesintwist heeft, of hy, die soo gesondigt hadde, met de doodt moest gestraft worden.’

  En dat de Paul daar last van heeft? Dat em maar ziet dat em ze niet kust of hij wordt nog ter dood veroordeeld :)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 13 Dec 2014 16:41

  Ik heb het vroeger wel eens horen gebruiken maar dan wel door mensen die meer rare dingen zegden zoals een “kabion”, “pampier”, “ne grote Merceles” … ik denk dat dit toe te schrijven is aan het feit dat op het platteland tot in de jaren vijftig nog heel wat mensen amper of niet konden lezen of schrijven. Een ander vrij vreemd fenomeen is dat als een kind een woord verkeerd uitspreekt de omgeving dat dan overneemt, eerst bij wijze van grap, en dat later dit woord ingeburgerd raakt. Eens dat men in een familie of buurt een woord anders begint te gebruiken blijft dat lang plakken.

  Toegevoegd door Marcus op 13 Dec 2014 17:15

  Kabion en pampier heb ik ook dikwijls gehoord. Pampier staat zelfs in Van Dale:)
  pampier
  het; g.mv.; -tje
  1. (volkstaal) papier

  Toegevoegd door de Bon op 14 Dec 2014 14:13

  Mijn grootmoeder (Lier) zei dat vroeger wel eens als ze kloeg over misselijkheid: “mijn maagt is precies ni just”. Maar dat wordt tegenwoordig niet meer gezegd.

  Toegevoegd door fansy op 15 Dec 2014 20:09

  zie ook wam, plopel, rappesant

  Toegevoegd door fansy op 15 Dec 2014 20:13

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.