Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    Eenheidswet, de ~

    Dit is slechts 1 definitie voor "Eenheidswet, de ~." Bekijk alle definities.

    Eenheidswet, de ~
    (begrip, vaste woordgroep)

    (Belgische geschiedenis) Een reeks sociaal-economische (besparings-)maatregelen door de regering Eyskens in 1960 doorgevoerd leidde tot maandenlang protest van de vakbonden.

    Van Dale 2016 online: BE (met als verklaring ‘kaderwet’ = wet die slechts hoofdlijnen aangeeft)

    De huidige besparingen worden wel eens vergeleken met die van de Eenheidswet van 1960. Toen vielen er 4 doden bij de acties. Benieuwd of het nu ook zo ver gaat komen in de aangekondigde hete herfst.

    demorgen.be: "Maar als je het vergelijkt met het protest tegen de eenheidswet in 1961, of de grote boerenbetoging van 1971, dan blijven zelfs de meest overtuigde FGTB-militanten nog braaf. "

    “De eenheidswet dankte zijn (sic) naam aan het feit dat in één enkele wet een hele resem maatregelen werden genomen op de meest uiteenlopende terreinen van het toenmalige saneringsbeleid van de regering, te vergelijken met een hedendaagse programmawet. (Wikipedia)

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (30 Jul 2021 12:17)

    👍
    315

    Reacties

    Weet iemand nog te vertellen of “katerwetten” een woord uit de vorige eeuw met heel weinig treffers een verband hadden met het begrip kaderwet?

    Toegevoegd door Gene Zever op 04 Dec 2023 13:12

    Blijkbaar werden de kaderwetten in de Senaat destijds “katerwetten” genoemd door Verreycken van het toenmalig Vlaams Blok:
    “De « katerwetten » van de Eerste minister ­ ik noem ze zo omdat zij een kater zullen nalaten bij de volgende generaties ­…”

    https://www.senate.be/www/?MIval=consulteren/publicatie2&BLOKNR=3&COLL=H&LEG=1&NR=61&SUF=&VOLGNR=&LANG=nl

    Maar ik heb niet de indruk dat het woord algemeen ingang gevonden heeft. Behalve in ’t Pallieterke zijn er geen sporen van terug te vinden: “Zean-Luc heeft zijn goesting ge kregen met zijn … man KATERwetten zullen worden?”

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 Dec 2023 13:49

    Het is bijzonder dat u die eerste verklarende voorbeeldzin heeft gevonden. Die zocht ik. Zelf heb ik nog een zin gescoord in de krochten van het internet.
    Net genoeg voor een lemma. Want al is het woord niet meer geweest dan een oprisping van het VB, het is de moeite waard om het opzoekbaar te maken.
    Dank u.

    Toegevoegd door Gene Zever op 04 Dec 2023 14:04

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.