Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  perfect Nederlands spreken

  Dit is slechts 1 definitie voor "perfect Nederlands spreken." Bekijk alle definities.

  perfect Nederlands spreken
  (uitdr.)

  Kwalificatie van de kennis van het Nederlands van een anderstalige (een migrant, een politicus, …), ook al is zijn taalgebruik helemaal niet foutloos of zelfs eerder beperkt

  ook: perfect Vlaams spreken

  Hij werkt hier, heeft een vriendin en spreekt perfect Nederlands.

  demorgen.be: De jongen had jaren in ons land gewoond, sprak perfect Nederlands en werkte als loodgieter bij een bedrijf in Waregem.

  nieuwsblad.be: De ambassadeur, die een N-VA-etiket wordt toegedicht, zei dat hij geen Frans had gesproken omdat de enkele Franstalige zakenmensen die aanwezig waren perfect Nederlands spraken.

  stadaard.be: Wij zijn naar Lokeren gekomen omdat we absolute fans zijn van The Subs’, zeggen ze in perfect Nederlands. Dat ze onze taal uitstekend spreken, vinden ze niet meer dan normaal, zonder dat daar politieke overwegingen aan te pas komen.

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Morgengave en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (02 Aug 2021 14:59)

  👍
  344

  Reacties

  Doorbreek de taal-impasse

  De Taalunie zegt geen taalregels te kunnen voorschrijven, leest Sarah Meuleman. Maar vrijblijvende opties om haar/hem/hen tevreden te stellen zijn niet langer afdoende.
  :
  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/22/doorbreek-de-taal-impasse-a414284

  Toegevoegd door LeGrognard op 25 Sep 2022 19:22

  De link gaat naar een ander artikel, maar ik had een vermoeden dat er een cijfer ontbrak, en met een 6 erachter komt ge wel op het juiste artikel terecht.

  Meuleman schrijft: “uiteindelijk is grammatica een verzameling regels die we op school hebben geleerd en die wel degelijk voorgeschreven zijn”, maar dat is wel compleet, totaal, 100% fout. Op school leren ze regelkes aan, maar grammatica wordt onbewust aangeleerd. Dat maakt dan ook dat de regelkes die ze op school aanleren meestal niets met de realiteit te maken hebben, want anders moesten ze die op school niet aanleren.

  Toegevoegd door nthn op 25 Sep 2022 21:22

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.