Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Dit is slechts 1 definitie voor "Brusselse wafel." Bekijk alle definities.
soort luchtige wafel, gebakken met het typische wafelijzer
De Brusselse wafel is een typisch Belgisch gerecht met internationale bekendheid, meestal onder de naam Belgian waffle. Karakteristiek aan de ‘dicke’ Brusselse wafel is zijn grootte, de rechthoekige vorm en de 20 diepe, grote vierkante gaten per wafel. De wafel heeft ook een zeer lichte structuur. Hoe dikker de wafel, hoe luchtiger: de dikte van de wafel varieert van minimum 2,8 cm tot 3 cm.
Voor een Brusselse wafel is ‘beleg’ onontbeerlijk. Bij een Brusselse wafel hoort poedersuiker, slagroom, aardbeien of een andere creatie. (koken.be en wafelengang.be)
Elk beeldverhaal van Nero eindigt met een wafelenbak met de typische Brusselse wafels.
Om de Brusselse wafels extra luchtig te maken kunt ge wat spuitwater in de deeg doen.
De Brusselse wafel is luchtig, krokant en vierkant. De basisingrediënten zijn eieren, boter, melk en bloem. Afhankelijk van het recept worden er nog andere ingrediënten aan toegevoegd. In de oudste recepten wordt geen gist gebruikt. Daarom moet het eiwit ook opgeklopt worden. (wafelengang.be)
Er zijn veel variaties in de ingrediënten die gebruikt worden voor het bereiden van de Brusselse wafel. De oudste recepten werden geschreven eind 19e eeuw. Stuk voor stuk komen die recepten van beroepskoks en vakmensen. De eerste kok-schrijver die het recept voor Brusselse wafels neerschreef is waarschijnlijk Philippe Cauderlier. Zijn recept dateert uit 1874 en is vrij sober.
recept
Ingrediënten:
500 gr bloem, 25 gr verse gist, 200 gr boter, 1/2 l melk,
1/2 l spuitwater, 4 eieren, 1 pakje vanillesuiker, 1 snuifje zout
Bereiding:
1. Zeef de bloem in een kom en strooi de suiker erover.
2. Verwarm het spuitwater tot het lauwwarm is en los de gist erin op.
3. Verwarm de melk en voeg deze al mengend toe aan de bloem, vervolgens het gistwater.
4. Smelt de boter op een zacht vuur of een korte tijd op de laagste stand in de microgolfoven.
5. Splits de eieren, voeg het eigeel toe aan het deeg alsook de vloeibare boter.
6. Klop het eiwit op en schep het luchtig onder het deeg. Niet meer mixen of roeren.
7. Voeg als laatste het zout toe en meng nog even door.
8. Laat het deeg op een warme en tochvrije plaats gedurende een half uurtje rijzen, het deeg zal in volume verdubbelen.
Olie het wafelijzer de 1ste keer in. Door het aanwezige vetstof in het deeg is het niet nodig om je wafelijzer elke keer in te vetten.
Giet het deeg gelijkmatig op het ijzer, sluit het en keer direct om. Laat het de voorziene tijd bakken (meestal rond de 4 minuten) en haal de wafels uit met een wafelvork.
Smakelijk!
Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.