Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    Brusselse wafel

    Dit is slechts 1 definitie voor "Brusselse wafel." Bekijk alle definities.

    Brusselse wafel
    (begrip)

    soort luchtige wafel, gebakken met het typische wafelijzer

    De Brusselse wafel is een typisch Belgisch gerecht met internationale bekendheid, meestal onder de naam Belgian waffle. Karakteristiek aan de ‘dicke’ Brusselse wafel is zijn grootte, de rechthoekige vorm en de 20 diepe, grote vierkante gaten per wafel. De wafel heeft ook een zeer lichte structuur. Hoe dikker de wafel, hoe luchtiger: de dikte van de wafel varieert van minimum 2,8 cm tot 3 cm.
    Voor een Brusselse wafel is ‘beleg’ onontbeerlijk. Bij een Brusselse wafel hoort poedersuiker, slagroom, aardbeien of een andere creatie. (koken.be en wafelengang.be)

    Gaufre de Brussel.001 - Brussel

    Elk beeldverhaal van Nero eindigt met een wafelenbak met de typische Brusselse wafels.

    Om de Brusselse wafels extra luchtig te maken kunt ge wat spuitwater in de deeg doen.

    De Brusselse wafel is luchtig, krokant en vierkant. De basisingrediënten zijn eieren, boter, melk en bloem. Afhankelijk van het recept worden er nog andere ingrediënten aan toegevoegd. In de oudste recepten wordt geen gist gebruikt. Daarom moet het eiwit ook opgeklopt worden. (wafelengang.be)

    2 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 06:05)

    👍
    341

    Reacties

    Er zijn veel variaties in de ingrediënten die gebruikt worden voor het bereiden van de Brusselse wafel. De oudste recepten werden geschreven eind 19e eeuw. Stuk voor stuk komen die recepten van beroepskoks en vakmensen. De eerste kok-schrijver die het recept voor Brusselse wafels neerschreef is waarschijnlijk Philippe Cauderlier. Zijn recept dateert uit 1874 en is vrij sober.

    Toegevoegd door fansy op 21 Feb 2016 14:31

    recept

    Ingrediënten:
    500 gr bloem, 25 gr verse gist, 200 gr boter, 1/2 l melk,
    1/2 l spuitwater, 4 eieren, 1 pakje vanillesuiker, 1 snuifje zout

    Bereiding:
    1. Zeef de bloem in een kom en strooi de suiker erover.
    2. Verwarm het spuitwater tot het lauwwarm is en los de gist erin op.
    3. Verwarm de melk en voeg deze al mengend toe aan de bloem, vervolgens het gistwater.
    4. Smelt de boter op een zacht vuur of een korte tijd op de laagste stand in de microgolfoven.
    5. Splits de eieren, voeg het eigeel toe aan het deeg alsook de vloeibare boter.
    6. Klop het eiwit op en schep het luchtig onder het deeg. Niet meer mixen of roeren.
    7. Voeg als laatste het zout toe en meng nog even door.
    8. Laat het deeg op een warme en tochvrije plaats gedurende een half uurtje rijzen, het deeg zal in volume verdubbelen.

    Olie het wafelijzer de 1ste keer in. Door het aanwezige vetstof in het deeg is het niet nodig om je wafelijzer elke keer in te vetten.
    Giet het deeg gelijkmatig op het ijzer, sluit het en keer direct om. Laat het de voorziene tijd bakken (meestal rond de 4 minuten) en haal de wafels uit met een wafelvork.

    Smakelijk!

    Toegevoegd door fansy op 21 Feb 2016 14:47

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.