Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    bestatigen

    Dit is slechts 1 definitie voor "bestatigen." Bekijk alle definities.

    bestatigen
    (ww. bestatigde, bestatigd)

    constateren, vaststellen

    zie ook constateur

    Bestatigen o.w.: uit het Hgd. bestÀtigen voor den vorm, met de bet. van Fr. constater.
    Het Hgd. woord is gevormd met stetig = bestendig, vast, ons stadig, steeg.
    Het Mnl. had bestadigen, bestedigen = bevestigen.

    Van Dale 2016 online: BE
    Typisch Vlaams: 3 leeuwen

    Een jong en nog actief iemand kan op zijn werkplek via sms verwittigd worden van de aankomst van een duif en deze aanmelden, maar de gummi (zie bij: duiver) bestatigen binnen de 5 minuten, dit is voor deze mensen meestal onmogelijk. Hier moet dringend wat veranderen. PiPa (Pigeon Paradise)

    volksverhalenbank.be: Die kwam mee en bestadigde hetzelfde. Hij ging naar huis, nam zijn borstel en gewijd water en kwam terug.

    4 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door fansy (25 Jul 2021 20:26)

    👍
    301

    Reacties

    Bestatigen.

    In De Standaard van 3 Oktober 1953 schreef Dr. J. Grauls een artikel: Constateren en Vaststellen, de geschiedenis van een betwist werkwoord. Het vrij jonge Franse werkwoord constater, eerst in de achttiende eeuw opgetekend, heeft in Europa een buitengewone bijval gekend: in het Engels, het Duits en het Nederlands werd het overgenomen. In Vlaams BelgiĂ« werd het na 1830 een ‘steen des aanstoots’. De puristen vervingen het door het, aan het Duits ontleende bestatigen (of bestadigen), dat echter bevestigen, bekrachtigen betekent. Zij konden zich desnoods beroepen op het Middelnederlands, dat in diezelfde betekenis als bestadigen (Oostelijk bestedigeii) voorkomt, dat ook nog in de zeventiende eeuw opgetekend (zie WNT v.v.), maar sedert geheel verouderd is. Gedurende bijna honderd jaar heeft het barbarisme bestatigen met zijn afleiding bestatiging gewoekerd in Vlaamse kranten, tijdschriften en boeken. De Vlaamse duivenliefhebbers vervingen constater en constateur (een registratie-apparaat voor de terugkeer van duiven) door bestatigen en zelfbestatiger.

    Toen dit germanisme eindelijk verworpen werd, pleitte men, naar Noordnederlands voorbeeld, voor vaststellen, maar dat ging niet zonder verzet. Men beweerde dat vaststellen ontstaan was onder invloed van het Duitse feststellen, en in het Noorden weinig gebruikelijk was, wat weldra onjuist bleek. ‘Intussen is constateren in het Nederlands sedert ongeveer 150 jaar in gebruik en de Vlamingen zouden ongelijk hebben dit leenwoord te willen weren. Naast constateren beschikken wij over het thans algemeen aanvaarde vaststellen’.

    Toegevoegd door LeGrognard op 05 Aug 2013 00:37

    Bron: Digitale Bibliotheek

    Toegevoegd door LeGrognard op 05 Aug 2013 00:47

    gummi

    …heeft hier nog geen lemma. Werk aan de winkel! ;-)

    Toegevoegd door helle op 05 Aug 2013 00:51

    constateur

    - telkens hij met de duiven had gespeeld mocht ik mee op de fiets om de constateur binnen te dragen. In het duivenlokaal
    kreeg ik dan een reep chocolade.

    Toegevoegd door Kastanjeoog op 05 Aug 2013 14:31

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.