Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    rampenplan

    Dit is slechts 1 definitie voor "rampenplan." Bekijk alle definities.

    rampenplan
    (begrip)

    in België gaat het om de gecoördineerde aanpak van rampen op verschillende niveau’s/fasen (gemeentelijk, provinciaal, federaal)

    analogon in NL: GRIP: Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure

    voor toelichting: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rampenplan

    DeMorgen.be: Gemeentelijk rampenplan afgeblazen op Tomorrowland

    Het Laatste Nieuws: In Wetteren is de provinciale en de gemeentelijke fase van het rampenplan, dat afgekondigd werd na de treinramp, opgeheven.

    4 reactie(s)
    Toegevoegd door Georges Grootjans (06 Aug 2021 18:14)

    👍
    243

    Reacties

    AN volgens mij, ook bij het googelen veel NL-treffers.
    Kijk maar na maar raak niet ontgoogeld…

    Toegevoegd door LeGrognard op 28 Jul 2013 14:35

    Ja, rampenplan van een bedrijf etc. is SN. Maar in .BE is het een specifiek ‘begrip’ (zie lemma + verwijzing wikipedia).
    Dus als wij in VL die krantenkoppen lezen dekt dat toch een andere betekenislading dan in .NL, denk ik. Als ik over een ‘provinciaal rampenplan’ lees, dan zie ik al direct de gouverneur in actie…

    Verder wat het aantal googlementen betreft: NL >58.000; BE >68.000 wat verhoudingsgewijs veel meer is. In NL spreekt men ook dikwijls van een calamiteitenplan (NL >47.000) terwijl dat in .BE bijna niet gebruikt wordt (BE >2.000)

    Voorlopig ben ik nog niet ontgoocheld, maar als het toch zou blijken dat ik het verkeerd voor heb, wat altijd kan, kondig het federaal rampenplan dan maar af: Dan ga ik zo hard bleiten dat een watersnood in de lage landen niet ondenkbaar zal zijn…;)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 Jul 2013 15:11

    Niet tot in mijne kelder hè Georges. Gisteren met dat lelijk onweer heb ik al last genoeg gehad om die droog te krijgen.

    Toegevoegd door fansy op 28 Jul 2013 16:03

    Och, fansy, een paar zandzakskes gaan echt niet helpen. Als ik van u was zocht ik het hoogste punt van de Kempen op en begon ik aan een ark te bouwen…

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 Jul 2013 17:21

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.