Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    blaasuit

    Dit is slechts 1 definitie voor "blaasuit." Bekijk alle definities.

    blaasuit
    (bw.)

    1) iets van weinig betekenis, iets van of met weinig waarde, klein bier

    2) meringue, opgeklopt en gebakken eiwit
    zie ook merveilleux

    regio Lier

    3) de snoepjes die men “guimauve” noemt, meestal in de vorm van een Mariabeeldje worden in Walem/Mechelen blaasoat genoemd

    Kroatië in de zomer, dat is echt de moeite. Daar is Griekenland maar blaasuit tegen.

    Die pateekes met blaasuit, die eet ik het allerliefste.

    2 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (22 Nov 2022 16:00)

    👍
    366

    Reacties

    Gebakken schuim

    Met “meringue” (volgens mij met een g) wordt volgens Van Dale het hele “schuimgebakje” bedoeld (betekenis “gebakje van bladerdeeg en schuimdeeg”) – beide worden alleszins als elkaars synoniem opgegeven. Ik zou “meringue” eerder zien als een synoniem van “schuim(deeg)” en dus van “blaasuit” – mooi woord overigens, was mij niet bekend.
    Om maar te zeggen dat we misschien moeten overwegen om “meringue” op te nemen in de betekenis “schuim, schuimdeeg, schuimgebak”, dus met suiker geklopt eiwitschuim, omdat Van Dale voor “meringue” enkel de betekenis “schuimgebakje” kent, met het bladerdeeg erbij dus.
    Om van het “schuimpje” nog te zwijgen …
    Of zoek ik het te ver?

    Toegevoegd door petrik op 26 Jun 2013 13:04

    Hey, bedankt Petrik. Zeker niet te ver gezocht.
    Zal het lemma meringue ingeven want dat heeft met bladerdeeg totaal niets te maken. Ook met schuimdeeg niet. Het is enkel opgeklopt eiwit met suiker en maïzena als verdikkingsmiddel.
    Tja, VD is een Nederlander en die kent niet veel van Belgische (Franse) patisserie.

    Toegevoegd door fansy op 26 Jun 2013 21:23

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.