Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  internering

  Dit is slechts 1 definitie voor "internering ." Bekijk alle definities.

  internering
  (de ~ (v.) mv ~en)

  gedwongen opname in een psychiatrische inrichting van een persoon met een psychische aandoening die een misdrijf pleegde en een gevaar vormt voor de maatschappij.

  - de vergelijkbare maatregel in Nederland is tbs terbeschikkingstelling)

  - de term internering betekent in Nederland: gedwongen geplaatst zijn in een dwangarbeiders- of concentratiekamp

  zie ook interneren, geĆÆnterneerde; verzamellemma geneeskunde

  Hangende het psychiatrisch onderzoek gaat de rechter de jury voorstellen: gevangenisstraf of internering.

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door nthn (27 Jul 2021 23:54)

  šŸ‘
  366

  Reacties

  Staat in VD online.

  LG, de NL vertaling die ge maakt, is dat er niet een beetje over … :)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 Mar 2013 20:30

  Een beetje erover? Oordeel zelf maar:

  Gedurende het verloop van de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indiƫ in 1942 door Japan bezet. De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen,12 en kampen voor burgers.34 Een volledig register van kampen wordt gegeven in Atlas van Nederlandse kampen.56 De burgerkampen waren weer onderverdeeld in kampen voor mannen, vrouwen en kinderen en (oudere) jongens. Sommige vrouwen werden door Japanse soldaten tot prostitutie gedwongen; zij werden troostmeisjes genoemd.

  De gevangenen werden over het algemeen slecht behandeld. Er was vaak weinig eten beschikbaar en men moest hard werken. Overtreders van de regels konden vaak rekenen op strenge straffen of martelingen. Naast deze kampen waren er ook werkkampen voor IndonesiĆ«rs (romoesja’s) en kampen voor Indo-Europese jongeren.7

  Veel mannen (militairen, dienstplichtigen en romusha’s, aangevuld met fysiek ‘sterke’ burgers) werden ingezet als dwangarbeiders aan de Birmaspoorweg, de zogenaamde Dodenspoorlijn tussen Nong Pladuk in Thailand en Thanbyauzayat in Myanmar (Birma), of aan de Pakanbaroe-spoorweg tussen Pekanbaru en Moeara op midden Sumatra. Ook werden de mannen als dwangarbeider ingezet voor het aanleggen van vliegvelden op Flores, op de Molukken8 en het werk in mijnen of andere industrieĆ«n in Japan.

  Voor de goede orde: tot aan de onafhankelijkheid was het voor de Indonesiers in hun eigen land onder de Hollanders niet veel beter.

  Toegevoegd door LeGrognard op 28 Mar 2013 22:00

  Tekst komt van de wiki zie: Jappenkampen.
  Kan er weinig aan doen dat Vl en NL betekenissen soms mijlen uit elkaar lopen. Ben slechts de postbode die braaf de berichten doorgeeft :-)

  Toegevoegd door LeGrognard op 28 Mar 2013 22:10

  OK, nu snap ik het. (Wij – ik alleszins, ik zal maar voor mijn eigen spreken – kennen weinig van dat stukje NL geschiedenis.
  Maar dat ge er weinig aan kunt doen? Hadt gij dan geen connecties op het paleis zelf?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 Mar 2013 06:36

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.