Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    toendertijd

    Dit is slechts 1 definitie voor "toendertijd." Bekijk alle definities.

    toendertijd
    (bw.)

    toen, toen der tijd, toen des tijds
    SN: toentertijd

    zie commentaren

    Toendertijd, in de jaren 70, ging het ook niet zo goed met onze Belgische economie.

    4 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door nthn (28 Jul 2021 08:22)

    👍
    369

    Reacties

    toentertijd

    Toentertijd is het juiste bijwoord. Tijd is somtijds mannelijk, somtijds vrouwelijk. Het voorzetsel ‘te’ gebruikt een datief, vandaar te + vrouwelijk der = samengetrokken ‘ter’; ‘destijds’ als genitief suggereert anderzijds dat het mannelijk zou zijn.
    De verbastering ‘toendertijd’ lijkt mij desniettegenstaande ook in Nederland voor te komen.

    Toegevoegd door Rodomontade op 09 Apr 2013 19:34

    Staat niet in VD2013 online, maar inderdaad Rodomon, in NL bijna 300.000 googlementen terwijl in VL bijna 100.000.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 09 Apr 2013 20:08

    Toendertijd / toentertijd
    Is het toendertijd of toentertijd?
    De correcte vorm van dit woord is toentertijd.

    Toelichting:
    Het bijwoord toentertijd (‘in die tijd’, ‘toen’) is een samensmelting van de als bijwoordelijke bepaling gebruikte woordgroep toen ter tijd, waarin ter weer een samensmelting is van te der (der is de verbogen vorm van het lidwoord de): toen te der tijd = ‘toen in die tijd’. De t in toentertijd is dus oorspronkelijk de t van het voorzetsel te.
    De vorm toendertijd, die ook in geschreven vorm al sinds de zeventiende eeuw voorkomt, kan wellicht worden verklaard als contaminatie van toentertijd en indertijd (‘ooit eens’, ‘op een onbepaalde tijd in het verleden’). Dit laatste woord met ongeveer dezelfde betekenis is een samensmelting van de voorzetselgroep in der tijd, waarin der de verbogen vorm is van het lidwoord de.

    Toegevoegd door fansy op 10 Apr 2013 03:33

    De beslissing welk van de twee uitspraken ‘correct’ is is dus in feite geheel arbitrair geweest: geen van beide vormen weerspiegelt nog hoe dat ‘toen te der tijd’ toendertijd werd uitgesproken, want daarin komen zowel een t als een d voor.

    Volgens de huidige zoekresultaten komt het aanzienlijk meer voor in NL (ongeveer 9x het aantal resultaten van BE), en idem voor ‘toentertijd’ (2x het aantal zoekresultaten in BE vergeleken met ‘toendertijd’, maar 18x zoveel resultaten in NL, dus finaal geen verschil), dus stel ik het in op SN. In feite zegt het feit dat ‘toentertijd’ algemeen beschouwd slechts dubbel zoveel voorkomt als ‘toendertijd’, dat ‘toendertijd’ eigenlijk al altijd de ‘correcte(re)’ vorm is geweest: ondanks de jarenlange taaladviezen schrijft een derde (!) van alle taalgebruikers de ‘verkeerde’ vorm – dat aandeel moet dus nog significant groter zijn in de spreektaal, waarin zelfcensuur minder snel optreedt.

    (‘Toentertijd’ krijg ik, ter volledigheid, niet over mijn lippen. Fonetisch heeft het te veel weg van een Hottentottententententoonstelling.)

    Toegevoegd door nthn op 11 Aug 2019 22:01

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.