Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    schrijlings

    Dit is slechts 1 definitie voor "schrijlings ." Bekijk alle definities.

    schrijlings
    (bw.)

    links en rechts van een grens(lijn) zitten, met gespreide benen ergens op zitten: bv. op de rug van een paard, op de pakdrager van een fiets, op een stoel enz.

    is dit geen SN? ja en nee. Nederlanders denken vaak dat schrijlings te paard juist de amazonezit is. Het woord wordt weinig gebruikt in Nederland. Zie de reacties.

    vgl. scherrelings

    Palomino horse on Matching Green village green, Essex, England 3
    Schrijlings te paard

    Hij zat schrijlings op de kar,… op het dak enz…

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door givand en laatst gewijzigd door nthn (09 Aug 2021 16:56)

    👍
    362

    Reacties

    Sommige Nederlanders kennen blijkbaar de betekenis niet meer:

    “( …) De oorspronkelijke is ‘wijdbeens’. Dik Trom zat omgekeerd op een ezel, maar wel striedewieds ‘schrijlings’. Maar een Engelse koningin die in amazonezit op een paard rijdt, die zit niet schrijlings…. of inmiddels tóch? Er zijn werkelijk zoveel mensen die onder schrijlings verstaan dat de benen aan één kant zitten, dat dit niet zonder meer genegeerd kan worden.

    Van Dale noteert bij schrijlings alleen maar “met de benen uiteen, met een been aan elk van de beide zijden van de zaak waarop men zit of waarboven men staat” – zo wás het dus, maar zo is het niet meer. Van Dale komt altijd een poosje achter de ontwikkelingen aan, en dat kan ook niet anders. Schrijlings wordt niet zo veel gebruikt en dat kan er mee te maken hebben dat de betekenis verschuift, bijvoorbeeld onder invloed van woorden die er wel wat op lijken zoals zijlings (wat hetzelfde is als zijdelings)."

    http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=116357

    Toegevoegd door de Bon op 29 Mar 2013 15:48

    en in onzetaal.nl:

    “Is schrijlings goed gebruikt in de volgende zin: ‘In de negentiende eeuw mochten vrouwen alleen schrijlings op een paard zitten’?
    Nee, schrijlings is hier niet goed gebruikt. Schrijlings betekent ‘met één been aan elke kant’, en dat is hier juist níét bedoeld. In de negentiende eeuw moesten vrouwen in de amazonezit te paard zitten: overdwars, met beide benen aan één kant. Tegenwoordig zitten vrouwen net als mannen schrijlings te paard.

    Het bijwoord schrijlings is afgeleid van het werkwoord schrijden, dat volgens Van Dale (2005) “met grote, stevige of waardige stappen gaan” of “(in zwakkere opvatting) lopen” betekent. Het achtervoegsel – lings betekent ‘op de door het grondwoord aangeduide wijze’. Schrijlings betekent dus ‘alsof men schrijdt’, dat wil zeggen: met de benen wijd uit elkaar, oftewel wijdbeens."

    Toegevoegd door de Bon op 29 Mar 2013 15:55

    Nederlanders denken idd vaak dat schrijlings te paard juist de amazonezit is. Het woord wordt niet vaak gebruikt.

    Toegevoegd door LeGrognard op 30 Mar 2013 11:33

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.