Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    gelijkvloer

    Dit is slechts 1 definitie voor "gelijkvloer." Bekijk alle definities.

    gelijkvloer
    (zn. m. -en)

    de verdieping op de begane grond, de gelijkvloerse verdieping, de beneden

    “Alles op de gelijkvloer: inkomhal, toilet, living in L-vorm, schuifraam naar terras met gemetselde BBQ, keuken met berging, achterdeur met toegang tot de tuin, …”(www.immovanhoye)

    “Unieke appartementen op de gelijkvloer met privétuinen van meer dan 100 m2 met de mogelijkheid om een ??privézwembad van 4 × 2 m2 bij te plaatsen.”(allure-re.com)

    “Dit appartement is gelegen op de gelijkvloer met volgende indeling: inkomhal – ruime living met open keuken (100% volledig ingericht) – apart toilet -” (nest-immo.be)

    “De woning met tuin achteraan heeft op de gelijkvloer een inkomhal- berging met toegang tot tuin! Op de 1ste verdieping – een leef- en zithoek …”(immohorst.be 15 jan. 2018)

    “Ligt tegenover het Kamerenboos, mooi appartement op de gelijkvloer bestaat uit een ruime woonkamer, een keuken, een hall, …” (anisdel.be)

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (05 Aug 2021 05:15)

    👍
    319

    Reacties

    Je mag me verbeteren maar: een gelijkvloer of de begane grond of de parterre is geen verdieping of etage. Die begint pas daarbóven te tellen. Gelijkvloer(s) kan verder aangeven dat iets op op hetzelfde niveau ligt op welke verdieping dan ook.
    Of zit ik er in Vlaanderen dan helemaal naast?

    Toegevoegd door LeGrognard op 16 Feb 2012 18:42

    Wel, in feite vind ik die benamingen ‘gelijkvloerse verdieping’ en ‘verdieping op de begane grond’ ook vreemd, maar ze worden wel gebruikt in Vlaanderen.

    Mijn toevoeging is eigenlijk een reactie op ‘het gelijkvloers’ waar ik me niet kan mee verzoenen omdat ik denk dat het nooit ergens echte taal was, maar een soort verhollandsing, vooral ‘het’.
    In het Antwerps zeg ik ‘nen beneje’ of ‘de rez – de – chaussée’, en in een poging tot beschaafde tussentaal ‘de gelijkvloer’ (gelijk met de vloer).

    Over verdieping (in het Antwerps verdiep of steuzze, van étage :)): volgens de taalunie zijn begane grond en benedenverdieping standaardtaal, dus in Nederland ook ‘verdieping’ hoewel die benedenverdieping niet hoger gelegen is.
    Die verdieping zou een verhoging moeten zijn, maar hier staat een mooie uitleg:

    “Waarom heet een verdieping niet een verhoging?
    Lange tijd werd gedacht dat verdieping te maken had met het verlagen van de begane grond naar souterrainniveau, maar dat is waarschijnlijk toch niet juist. De oorsprong van de vreemde benaming voor een juist hoger gelegen vloer moet gezocht worden in de houten constructie van de zolder. Om deze lage ruimte direct onder de kap bruikbaarder te maken werd de houten vloer vanaf de Late Middeleeuwen lager aangebracht, oftewel ‘verdiept’, zodat men er kon staan: dit werd een zolder met verdiep genoemd. Door hieronder nogmaals een verdiepte vloer aan te leggen ontstond een zelfstandige etage.

    In België wordt vaak het woord verdiep gebruikt. Het Nederlandse woord verdieping is mogelijk beïnvloed door vliering.

    (Bron: Etymologisch woordenboek van het Nederlands, 2009.)"

    http://onzetaal.nl

    Toegevoegd door de Bon op 16 Feb 2012 20:54

    Het is duidelijk Bon, mooi speurwerk!
    ‘Gelijkvloers’ ken in NL alleen als als bijvoeglijk naamwoord.
    Parterre is vrij deftig maar wordt her en der nog wel gebruikt.

    Toegevoegd door LeGrognard op 17 Feb 2012 00:17

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.