Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    herbronnen

    Dit is slechts 1 definitie voor "herbronnen." Bekijk alle definities.

    herbronnen
    (ww ~de ~d)

    bezinnen, oriënteren

    zn. herbronning (v.)

    “… maar na veel afwegen heb ik besloten mij minstens een paar jaar te herbronnen”, zegt Leterme in enkele afscheidsinterviews

    4 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door de Bon (30 Jul 2021 00:41)

    👍
    410

    Reacties

    Heroriënteren, mmmja, maar niet helemaal vind ik. (De haakjes rond de her moeten zeker al weg.)
    Herbronnen is zich bezinnen over de toekomst, nieuwe inzichten opdoen, … Zich laven aan nieuwe/andere intellectuele en/of mentale en/of spirituele bronnen…

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Sep 2011 20:30

    En LG, ge weet dat ik klein tenen heb he;)
    Ge schrijft: ‘zonder context zou dit woord voor een SN-spreker niet te verstaan zijn’. Nederlandse SN-spreker bedoelt ge!

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Sep 2011 21:23

    Dat begrijp ik Tenemans, maar jij bent toch goed te verstaan!

    Toegevoegd door LeGrognard op 17 Sep 2011 21:32

    Geherbronde zonnebrand

    Door Ewoud Sanders:

    Deze week stond er een woord in deze krant dat je daar niet vaak aantreft: herbronnen. Boven een artikel over de kabinetsformatie stond als kop: „Moet de PvdA herbronnen? Of toch weer meeregeren?” Het antwoord is inmiddels duidelijk: de PvdA zal niet meeregeren („Ja, nee is echt nee, maar zeg nooit nooit”) en volgens sommigen moet de partij dringend terug naar de bron – herbronnen dus.
    Zelf associeer ik herbronnen met new age, maar het blijkt van voor die tijd. In de jaren vijftig en zestig verschenen er theologische geschriften waarin sprake is van herbronnen en herbronning. Daar bedoelde men toen mee: teruggrijpen op de bronnen van het oerchristendom.
    Vanaf het begin van de jaren zeventig komen we herbronnen tegen als een van oorsprong Vlaams woord dat opgang maakte in het Nederlands. Riemer Reinsma definieerde het in 1975 als: „Tot de bron terugbrengen; opnieuw voeden met de oorspronkelijke idealen.” Het gaat om een vertaling van het Franse ressourcer. Inmiddels wordt herbronnen bij ons niet langer als Belgisch-Nederlands beschouwd.
    Zelf vind ik herbronnen een foeilelijk woord dat in vervoegde vorm zelfs nog lelijker wordt. Niet iedereen weet overigens hoe je het moet vervoegen. Op internet kom je zinnen tegen als „Onder het herbronde en hertaalde CDA gaan we weer terug naar de multiculturele samenleving”, en: „Révitaliseer jezelf om geherbrond thuis te komen bij jezelf.” De spellingchecker van Word wijst beide vervoegingen af, maar de eerste is correct.
    Volgende week meer over taaltoptiens.
    Ewoud Sanders schrijft elke week over taal. Twitter:

    Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Donderdag, 22 juni 2017, pagina 20.
    Geplaatst met toestemming van de auteur.

    Toegevoegd door LeGrognard op 22 Jun 2017 20:24

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.