Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
De onderstaande definities zijn de laatst gewijzigde definities van Vlaamse termen in ons woordenboek.
Deze lijst is ook beschikbaar als RSS Feed
Is natuurlijk AN, maar enkele Limburgse eigenaardigheden mogen hier m.i. niet onvermeld blijven:
- man! man! = jongens toch! (vgl. Dts. Mann! Mann!)
- joot mijne man! (of liever: m’ne maaaan) = welzeker, mijn waarde (heer)! (als gemeenzame aanspreking)
- het rijke meervoud: enkele Limburgse dialecten kennen niet minder dan 5 (vijf!) meervouden voor dit woord:
De manne (alg., tgo. de vrouwen)
De mander (id., maar de oude vorm – vgl. Dts. Männer)
De mans (de mannen binnen een familie of groep)
Twintig man (= mensen)
Lee mên (= lelijke individu’s, vieze mannen – dus pejoratieve betekenis, enigszins verouderd)
keukenhulpje om potten zo volledig mogelijk leeg te maken, pannenlikker, pottenlekker
Geeft gij mij ras dieën pottenlikker, dat ik al het beslag uit deze kom kan krijgen!
, pottenlekker
keukenhulpje om potten zo volledig mogelijk leeg te maken
Geeft gij mij ras dieën pottenlikker, dat ik al het beslag uit deze kom kan krijgen!
scheldnaam
VD2015 online: BE
Joenge gij zijt toch nen ajuin. Waarom hebt ge dat nu weer gedaan?
Ajuin dat ge zijt!
soep van ajuinen, uiensoep
solo.be : Recept voor Ajuinsoep
Hak de ajuinen en het wit van de prei in stukken. Stoof de groenten in goede natuurboter tot ze lichtbruin zijn. Laat de ajuin niet aanbranden…
onskookboek.com: Een stevige opkikker: witte ajuinsoep met een heerlijk looktoastje met gegratineerde kaas erbij geserveerd zodat je zowel zal genieten én je honger zal stillen.
Geluid maken. Spreken of grommen. Ter instemming of ter afkeuring. Meestal negatief gebruikt om te zeggen dat hij zich stil houdt.
Uitspreken met korte oe zoals in koek.
Engels: to purr
Ma vroeg wie hier gemorst had maar mijn broer poerde (van) niet.
Bestemmingsplan van de grondpercelen in Vlaanderen.
Een gewestplan, gewestplannen, … soms ook naar verwezen met ‘het gewestplan’
VD2013 online: ‘in België’
vgl. zonevreemd
ruimtelijkeordening.be: ‘Vroeger maakte de overheid gewestplannen. Sinds 2000 gebeuren geen nieuwe gewestplanwijzigingen meer. Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) vervangen geleidelijk aan de bestaande gewestplannen. Enkel waar nog geen ruimtelijk uitvoeringsplan geldt, is het gewestplan nog van kracht.’
zie ruimtelijk uitvoeringsplan
Volgens het gewestplan is dat hier kmo-zone. 100 m verderop is het groen zone, daar mag niet gebouwd worden. En hierachter is het landbouwgebied.
volgens het gewestplan niet thuishorend in een bepaald gebied
Die fabriek mag daar niet gebouwd worden, het is een woonzone. Ze zou zonevreemd zijn.
Jeroen Olyslaegers in De Morgen: “Wie is ooit op de hallucinante term ‘zonevreemd bos’ gekomen?”
Geluid maken. Spreken of grommen. Ter instemming of ter afkeuring. Meestal negatief gebruikt om te zeggen dat hij zich stil houdt.
Uitspreken met korte oe zoals in koek.
Ma vroeg wie hier gemorst had maar mijn broer poerde (van) niet.
soep van ajuinen, uiensoep
solo.be : Recept voor Ajuinsoep
1.Hak de ajuinen en het wit van de prei in stukken. Stoof de groenten in goede natuurboter tot ze lichtbruin zijn. Laat de ajuin niet aanbranden…
onskookboek.com: Een stevige opkikker: witte ajuinsoep met een heerlijk looktoastje met gegratineerde kaas erbij geserveerd zodat je zowel zal genieten én je honger zal stillen.
soep van ajuinen, uiensoep
solo.be : Recept voor Ajuinsoep
1.Hak de ajuinen en het wit van de prei in stukken. Stoof de groenten in goede natuurboter tot ze lichtbruin zijn. Laat de ajuin niet aanbranden…
bijnaam van een Aalstenaar
uitspraak: A jo-an.
VD2015 online: BE
< De oorsprong van de spotnaam ajuinen ligt in de 19de eeuw, toen in Aalst en omstreken de uienteelt enorm floreerde. ( …)
Maar meer dan een eeuw na het ontstaan van de spotnaam is er natuurlijk al heel wat veranderd. De jongere generaties hebben nauwelijks weet van de ooit zo bloeiende ajuinenteelt in Aalst en omgeving, de vele ajuinvelden zijn al decennia lang verdwenen. Dit had tot gevolg dat de jongere generatie – binnen de eigen leefwereld- zelf op zoek begon te gaan naar een mogelijke verklaring voor de bijnaam. Op die manier is naast de etymologische verklaring van de bijnaam een andere versie beginnen ontstaan die nog steeds vaak doorverteld wordt. De spotnaam ajuinen zou volgens deze jongste interpretatie niet door de overvloedige uienteelt van vroeger te verklaren zijn, maar veeleer teruggaan op een eigenaardigheid van het Aalsters dialect. Ajuin zou afkomstig zijn van het bevestigend antwoord “ha, ja hij”, wat hetzelfde klinkt als de dialectische uitspraak van het zelfstandig naamwoord ajuin. (vvaalst.be)
Hei hij da gedoan? Ajoan.
Heeft hij dat gedaan? Awel ja.
scheldnaam
VD2015 online: BE
Joenge gij zijt toch nen ajuin. Waarom hebt ge dat nu weer gedaan?
Ajuin dat ge zijt!
ui
VD2015 online: BE
< Oudfrans o(i)gnon < Lat. unionem; de ontlening is blijkbaar van vóór 1187
Ik begin altijd te bleiten als ik ajuinen moet pellen.
“Die reessems van ajuyn, hangende achter op den rugge” (Poirters, ed. 1688).
ui
VD2015 online: BE
< Oudfrans o(i)gnon < Lat. unionem; de ontlening is blijkbaar van vóór 1187
Ik begin altijd te bleiten als ik ajuinen moet pellen.
“Die reessems van ajuyn, hangende achter op den rugge” (Poirters, ed. 1688).
scheldnaam
Joenge gij zijt toch nen ajuin. Waarom hebt ge dat nu weer gedaan?
Ajuin dat ge zijt!
gerecht op basis van ajuinen, traditioneel met melkse saus
Hoe maken jullie Ajuinsaus?
Ajuin eerst glazig laten worden met gewoon bakboter.Dan voldoende vocht in de pot en zo laten pruttelen tot de ajuin mals is. Op het einde doe je er 1 (of twee) vleesbouillonblokjes bij en laat je dit nog even meepruttelen.Daarna gewoon melk bijdoen en binden. (happylicious 04-05-09)
gerecht op basis van ajuinen, traditioneel met melkse saus
Hoe maken jullie Ajuinsaus?
Ajuin eerst glazig laten worden met gewoon bakboter.Dan voldoende vocht in de pot en zo laten pruttelen tot de ajuin mals is. Op het einde doe je er 1 (of twee) vleesbouillonblokjes bij en laat je dit nog even meepruttelen.Daarna gewoon melk bijdoen en binden. (happylicious 04-05-09)
Melksaus (melkse saus). Melksaus kan gebruikt worden voor haast alle warme groenten. Bij voorkeur bij asperges, schorseneren, bloemkool, groene boontjes … (www.denachtuil.eu/varia_kruidenkeuken-bijgerechten.htm)
aardappelen in de schil gekookt en zo opgediend
ook pellepetat
zie ook patat
In de winter maakte ons moeder wel eens pelpatatten met savooiekool klaar en daar aten we dan een droge haring bij.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.