Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
De onderstaande definities zijn de laatst gewijzigde definities van Vlaamse termen in ons woordenboek.
Deze lijst is ook beschikbaar als RSS Feed
gerecht op basis van ajuinen, traditioneel met melkse saus
Afbeelding zie hier
zie ook verzamellemma groenten en fruit
Hoe maken jullie ajuinsaus?
Ajuin eerst glazig laten worden met gewoon bakboter. Dan voldoende vocht in de pot en zo laten pruttelen tot de ajuin mals is. Op het einde doe je er 1 (of twee) vleesbouillonblokjes bij en laat je dit nog even meepruttelen. Daarna gewoon melk bijdoen en binden. (happylicious 04-05-09)
Bij ajuinsaus hoort geen melk, maar azijn en dan krijgt ge een smakelijke zuursaus die heerlijk is bij de frieten, bij prinsesseboontjes of bij bokshennik.
Ajuinsaus met melk is voor platte mannen! Zonder is veel lekkerder en voor struise gasten!
Ajuinsaus bij ajuinpatatten is heerlijk!
ui
Wikipedia: Allium cepa, ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen
< Oudfrans o(i)gnon < Latijn unionem; de ontlening is blijkbaar van vóór 1187
Van Dale 2015 online: BE
DS2015 geen standaardtaal (ondanks bloemlezing onder)
in de Antwerpse Kempen dikwijls ook “juin”
zie ook ajuinsaus, ajuinsoep; verzamellemma groenten en fruit
> andere betekenis van ajuin
Ik begin altijd te bleiten als ik ajuinen moet pellen.
“Die reessems van ajuyn, hangende achter op den rugge” (Poirters, ed. 1688).
bloemlezing De Standaard:
Zwaarste ajuin weegt 3,410 kilo (Waarschoot) – De Standaard
Ze maakt de saus namelijk met enkel tomaten, ajuin en boter. (standaard.be)
Nieuw-Zeelandse en Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd een ajuin te maken die je ogen niet doet tranen (standaard.be)
Ingrediënten: 100g gedroogde groene of bruine linzen 1 kleine stengel soepprei 1 ajuin klein scheutje kokosmelk 1 tl currypoeder 1 kruidnagel (standaard.be)
Weet u hoeveel een kilogram ajuinen in de supermarkt kost, en of de prijs ervan de jongste weken is gestegen of gezakt?(standaard.be)
enz.
sluim-erwten, (peulen in Holland)
uitspraak: sluimererten
in Antw.: slijmerwten (uitspraak: slaaimartjes)
< Woordenboek der Nederlandsche Taal: : sluim
znw. vr. Alleen in Zuid-Nederland.
1. Schil of bast van een vrucht.
2. Inzonderheid en thans uitsluitend: peul, vooral erwtepeul.
— Thans gewoonlijk: erwtepeul zonder vlies, eetbare peul.
Samenstelling — Als eerste lid in Sluimerwt, peul, t.w. de groente (Tuerl.; Rutten (1890); Corn.-Vervl.)
Klik op de afbeelding
Pisum sativum
zie ook verzamellemma groenten en fruit
Ik denk dat ik van ’t voorjaar eens sluimererwtjes ga zaaien.
aubergine (de vrucht of de plant)
ANW: (vooral) in België
Eng.: egg plant
zie ook verzamellemma groenten en fruit
Verrassende groente voor exotische gerechten. De aubergine of “eierplant” komt oorspronkelijk uit het zuiden. (tuinadvies.be)
Vruchten eierplant eetbaar – Tuinadvies
Aubergines zijn de vruchten van de eierplant. (libelle-lekker.be)
De prachtige ovalen vorm doet een beetje denken aan eieren. In de volksmond heet de groente dan ook ‘eierplant’. Britten houden tot op vandaag vast aan de benaming ‘egg plant’.(dewassendemaan.be)
zuring (gewas van veelknopige planten met een zure smaak);
bladgroente bereid uit de jonge bladeren van de zuring
DS2015 standaardtaal
Samenstelling: zurkeltrutte
zie ook verzamellemma groenten en fruit
Ik eet graag zurkelpatatten
bittersmakende witte grondgroente, Brussels lof
NL: witlof
Van Dale 2013 online: Belgisch-Nederlands: witlof
uitspraak Brussel: witluuf
zie ook verzamellemma groenten en fruit
We eten vanavond hesperollekes met witloof en kaas.
prei
Antwerpen: parei (m.); uitspraak paraa: klik op de luidspreker (of het puzzelstukje)
Boom: para
Hageland en Limburg: poor (m.)
Waasland: parei
West-Vlaanderen: pret, poorret, paret (o.)
Etymologie: Middelnederlands: porreye. Uit Oudfrans ‘poree’, vergelijk Frans ‘poireau’, uit Latijn. ‘porrum’. Daarnaast bestaan ook vormen afgeleid uit Oudfrans ‘poret’/‘porette’.
(Weetje: de Leuvense Parijsstraat is een verbastering in het AN van de “poreistroot”, een bijnaam die de Leuvenaars aan deze zijstraat van de Brusselsestraat gaven omdat er tijdens de wekelijkse markt hier groenten – voornamelijk prei – werden verkocht)
zie ook verzamellemma groenten en fruit
We hebben dees jaar weeral ferme stekken porei in onzen hof staan.
Parei hoeft geen bijgevoegd water, als ge hem (m.) wilt stoven. Er zit voldoende water in de groente zelf. Op een laag vuurtje brandt hij niet aan.
saus op basis van selder
zie ook selder; verzamellemma groenten en fruit
Balletjes met seldersaus | Dagelijkse kost
Kipballetjes met seldersaus – Libelle Lekker
Recept huisgemaakte balletjes met seldersaus | Lekker van bij ons
Gehaktballen met seldersaus | – Hof van Eten
soep van selder
SN-NL: selderiesoep
zie ook selder; verzamellemma groenten en fruit
Seldersoep met kruidenroom en kip | Dagelijkse kost
Aardappel-seldersoep met visballetjes | Dagelijkse kost
Seldersoep – Ons Gezond Kookboek
Grootmoeders seldersoep – Het Nieuwsblad
Seldersoep met blauwe kaas – Libelle Lekker
Seldersoep met grijze garnalen | Colruyt
Selderzout, selderijzout of selderiezout is een gearomatiseerd tafelzout, gemaakt van gedroogde en gemalen knolselderij en wordt vaak in de zoutarme keuken toegepast.(kookrecepten.wordpress.com)
SN-NL: selderiezout, selderijzout
zie ook selder; verzamellemma groenten en fruit
Meng de selder met sjalot, augurk, zilveruitjes en bieslook. Breng op smaak met een scheutje olijfolie, wat dragonazijn, peper, zout en selderzout. (dagelijksekost.een.be)
Werkwijze. Snijd de jonge kaas in een brunoise (dobbelsteentjes). Snijd de salami in stukjes. Serveer met mosterd en selderzout.(mijnverstand.be)
Knolselder is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. De knol heeft een diameter van zo’n 10 cm. (vtm.be)
NL: knolselderie
Van Dale 2017 online: BE
zie verzamellijst bij selder
zie ook verzamellemma groenten en fruit
Knolselder lijkt me wat uit de gratie, spijtig.
Bekijk stap voor stap hoe je knolselder schoonmaakt en ontdek de verschillende bereidingswijzen. (colruyt.be)
groene selder
Van Dale: soepselder
zelfstandig naamwoord • de m • g.mv.toegevoegd in 2010
BE bleekselderie
vormvariant soepselderie, soepselderij
zie ook verzamellemma groenten en fruit
“In vergelijking met de snijselder, heeft groene selder (met holle steel) minder stelen. Hij is iets minder winterhard. Rond Antwerpen en Mechelen is dit de groene, zeer courante soepselder.” (mijntuin.org)
“De groene selder of zoals mijn ouders en grootouders het beter verwoordden: de soepselder.” (10x Heerlijke Seldersoep recepten )
“Dunne groene selder (soepselder zoals mijn moeder het noemt), heeft een meer uitgesproken smaak, en de bladeren verwerk je best niet door de soep.” (gezondesoep.com)
Snijselder heeft een bossige groei, dus met vele stelen aan één plant (vandaar de naam bosselder). Snijselder heeft een sterk aroma, waardoor de plant volgens sommigen eerder bij de kruiden thuis hoort. Je mag er stengels afsnijden, de plant groeit weer aan. Vandaar de naam snijselder.(mijntuin.org)
VD2017 online: BE
SN-NL: snijselderie
zie ook selder; verzamellemma groenten en fruit
Selder is een bladgroente met een pittige smaak. Groene selder wordt ook wel blad-, snij-, struik- of bosselder genoemd. Het is een pittige groente die gebruikt wordt voor het kruiden van gerechten. Witte selder (of bleekselder) is minder sterk dan de groene snijselder. Toch kan hij perfect gebruikt worden om een bouillon of een soep te kruiden. Knolselder hoort ook nog tot de familie maar verschilt in smaak en bereiding. (libelle.be)
Snijselder heeft een bossige groei, dus met vele stelen aan één plant (vandaar de naam bosselder). Snijselder heeft een sterk aroma, waardoor de plant volgens sommigen eerder bij de kruiden thuis hoort. Je mag er stengels afsnijden, de plant groeit weer aan. Vandaar de naam snijselder.(mijntuin.org)
zie ook selder; verzamellemma groenten en fruit
De enige dingen die uit de toon vallen bij zijn dure outfit, zijn dat malle strohoedje en die overvolle plasticzak, waaruit een slappe bosselder hangt te treuren. (Terug naar Walden – Walter van den Broeck)
zie ook selder; verzamellemma groenten en fruit
Selder is een bladgroente met een pittige smaak. Groene selder wordt ook wel blad-, snij-, struik- of bosselder genoemd. Het is een pittige groente die gebruikt wordt voor het kruiden van gerechten. Witte selder (of bleekselder) is minder sterk dan de groene snijselder. Toch kan hij perfect gebruikt worden om een bouillon of een soep te kruiden. Knolselder hoort ook nog tot de familie maar verschilt in smaak en bereiding. (lekkervanbijons.be)
Er bestaan drie soorten selder of selderij: bleekselder of witte selder, groene selder en knolselder. De bleekselder is iets minder sterk van smaak dan de groene selder, een welbekend en populair ingrediënt voor onze dagelijkse portie verse soep. (tuinadvies.be)
Van Dale 2017 online: BE
SN-NL: bleekselderie
zie ook selder; verzamellemma groenten en fruit
Bleekselder is voller van structuur en wordt ook gebruikt in sauzen, of kan rauw gegeten worden. Het verbetert ook de spijsvertering. (koken.vtm.be)
Apium graveolens ‘Early Dell’: De gewone groene snijselderij, perfect om vroeg te zaaien. Groeit mooi compact en zorgeloos uit met groene stengels en diepgroene bladeren. Ideaal om regelmatig te snijden voor een lange oogst. Te gebruiken als smaakmaker in soepen en sausen. (denieuwetuin.be)
NL: bladselderie
VD2017 online: BE
zie ook selder, knolselder,bleekselder, witte selder; verzamellemma groenten en fruit
50 are bladselder. 45 are busselwortelen. 30 are knolvenkel. Met de hernemingen is er dus een totaal teeltareaal van 515 are (vlaanderen.be)
Van Dale 2018 online: BE
SN-NL: selderie, selderij
Klik op de afbeelding
Bleekselder of witte selder. Apium graveolens var. dulce.
zie ook bladselder, bleekselder, witte selder, bosselder, snijselder, soepselder, knolselder
en selderzout, seldersoep, seldersaus
zie ook verzamellemma groenten en fruit
Selder werd vroeger meer met aardappelen gegeten. Nu is het eerder een soepgroente.
Selder is een veelzijdige groente. Je kunt de verschillende soorten selderij zowel in warme als koude bereidingen gebruiken. Bovendien heeft selderij een pittige smaak die gemakkelijk te combineren valt met andere gerechten. (libelle.be)
diefstal, op het veld, van fruit of groente
zie ook moeskoppen, fruitenieren; verzamellemma groenten en fruit
Moeskopperij wordt voortaan bestraft met administratieve boete. De fruitboeren in het Hageland kennen het probleem. Wandelaars die hun fruit komen stelen. (radio2)
Daar ging onze megadeal! Daar viel reeds de ontslagbrief in de bus! Daar werd reeds de bedrijfswagen weg getakeld. Daar wachtte reeds verpaupering, merode, moeskopperij en bedelarij. (Louis van Dievel)
fruit van andermans bomen plukken
zie ook moeskopperij, moeskoppen; verzamellemma groenten en fruit
Als kind zijn we dikwijls gaan fruitenieren bij de gebuur. Dien had lekkere kersen en appelen in zijnen hof staan.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.