Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  peren onder de aarde

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "peren onder de aarde"

  peren onder de aarde
  (uitdr.)

  Aardpeer. Het is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken. Van oorsprong groeit de aardpeer in Noord-Amerika. Hij is voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605, die hem aantrof bij de Huron-indianen. Sindsdien is de knol vooral in Frankrijk zeer populair. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood (afhankelijk van het ras). De aardpeer is op zijn best in de winter en het vroege voorjaar. Best te bewaren in een papieren zak in de ijskast > 2 à 3 weken. De schil van de aardpeer ziet er niet mooi uit, maar hoeft niet geschild te worden; enkel goed wassen en alle knobbeltjes verwijderen. (vtmkoken.be)

  Woordenboek der Nederlandsche Taal: gewestelijke naam: b.v. in Brabant en Antwerpen, voor de aardpeer, Helianthus tuberosus, omdat de onderaardsche knollen dezer plant eenigszins den vorm van peren hebben. Zie Paque, Vl. Volksn.; Rutten (1890); Cornelissen-Vervliet (1899)
  - Dese wortel versch zijnde wort eygentlijc Papas in America ghenaemt: ende met dien naem isse hier te lande genoech bekent, al ist datse sommige Eerdtpeeren oft Peeren onder d’eerd noemen, Dodonaeus. 1566 a ed. 1608.

  synoniem: Jerusalemartisjok

  Helianthus tuberosus-fond noir

  Van mijn vriendin heb ik peren onder de aarde gekregen. Zij kweekt ze in hare hof en ze had er teveel.

  Aardpeer of peren onder de aarde kan gebruikt worden in salades en soep. Verder kunt u ze stomen, koken, roerbakken of frituren als chips. (vtmkoken.be)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door fansy (06 Aug 2021 09:39)

  👍
  193

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.