Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "overlasttaks"
taks op verschillende vormen van overlast
taaltelefoon.be 3 juni 2002:
“Overlasttaks is de belasting die sommige Belgische gemeenten willen heffen van overlastbezorgers die door de politie naar het bureau worden meegenomen. Niet de overlast op zich wordt belast, maar het transport met de politiewagen. De bedoeling is de kleine criminaliteit harder aan te pakken.”
ANW: overlasttaks
“(vooral) in België, neologisme, politie (openbare orde)
taks, belasting die betaald moet worden door mensen die overlast veroorzaken en daardoor de gemeenschap op kosten jagen; taks, belasting voor overlastbezorgers; overlastbelasting. Vroegste datering: 2002”
Burgers die geregeld voor overlast zorgen, gaan in de toekomst niet langer ongestoord hun gangetje in Mechelen. Burgemeester Bart Somers (VLD) voert een overlasttaks van 49 euro in. Met deze maatregel mikt hij vooral op hardleerse probleemjongeren die zichzelf boven de wet stellen. “Zij blijven nog te vaak ongestraft”, vindt Somers. (Het Belang van Limburg 18-11-2008)
Overlasttaks voor nachtwinkels staat op losse schroeven
In een aantal gemeenten moeten nachtwinkels een taks van 1500 euro per jaar betalen. Een compensatie is dat voor de overlast die zo’n nachtwinkel mogelijk met zich meebrengt, zoals meer verkeer bijvoorbeeld." (vrt.be 1 dec.2017)
“Omwonenden Brussels Airport willen overlasttaks van 6 euro per passagier” (nieuwsblad.be 30/10/2017)
“De stad Sint-Truiden wil minder bars op de Chaussée d’amour en verhoogt daarom de overlasttaks die de ‘eroshuizen’ jaarlijks moeten betalen tot maximum 40.000 euro.” (hbvl.be 12/12/2017)
Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.
Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.