Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  getweeën

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "getweeën"

  getweeën
  (telw.)

  getweeën, gedrieën, gevieren, gevijven, gezessen, gezevenen, geachten, genegenen, getienen, geëlven, getwaalven, …:
  tweeën, drieën, vieren, vijven, zessen, …

  Middelnederlands Woordenboek: GE~
  gebruikt ter vorming van telwoorden; het vertoont daarin nog zeer duidelijk de oorspronkelijke collectieve kracht. Uit het Middelnederlands zijn zulke met ge samengestelde telwoorden tot heden niet opgeteekend. Doch daar zij nog heden niet alleen voorkomen in sommige Nederlandsche dialecten (waarin getweeën, gedrieën, gevieren niet geheel onbekend zijn), maar in Zuid-Nederland zelfs zeer gebruikelijk zijn (De Bo heeft gedertigen, dertig te zamen; gedrie’n; genegenen; getienen (huns getienen, met hun tienen); getwaalven; getwee’n; getwintig(en); gevieren, gevijftigen, gevijven, gezessen, gezestienen, gezestigen, gezevenen; ook gevelen, velen te zamen), zoo moeten zij ook in ’t Middelnederlands aanwezig geweest zijn. Vergelijk Middelhoogduits gezwei. In den tijd van Kiliaan, die er geen opgeeft, schijnen zij niet meer te zijn voorgekomen; hoogstwaarschijnlijk zijn zij steeds tot de dialecten beperkt gebleven en niet in de algemeene taal opgenomen.

  Van Dale 2013 online: Belgisch-Nederlands, niet algemeen

  zie ook: getwee, gedrie, gevier, gevijf, gezes, …
  vergelijk getweeëte

  Een quizploegske met ons getweeën kan het wel halen van een ploeg met hun gedrieën. Tenminste als gij de antwoorden kent die ik niet ken ;)

  Hij alleen met Lesley-Ann Poppe onder hun gedrieën op een verlaten eiland, dat is de Jean zijn natte droom.

  Met Kerstmis hebben we altijd met ons gezessen een gezellig feest.

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (08 Aug 2021 17:57)

  👍
  290

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.