Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  ege

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "ege"

  ege
  (vervoegingsvorm)

  achtervoegsel bij zwakke werkwoorden in de onvoltooid verleden tijd. Bijvoorbeeld: werktege, antwoordege, paktege …

  < dialectisch gebruikt in Oost- en West-Vlaanderen, vroeger ook sporadisch in Antwerpen

  zie ook ~ig, ingelast in onvoltooid verleden tijd

  “Madame werktege toen op den Boerenbond in Merksem. Hij zat dag en nacht op een klein atelierke ergens dichtbij Ons Lievevrouwentoren.” (Jef Geeraerts, De Trap (1984))

  “Djoppeke…
  Op ne mèiret wazze’k isj vroeg op. Ik ouë manne wekkerraddejau (made in Japan) op 6 iere gezètj. Binsjt da manne kafféizètj (made in China) pritteldege, gingke ‘k mâ schèire mè man èlletrikke schèirmasjiem (made in Hong Kong).
  ‘k Ouë mè-j-em bitsje gewasse en ‘k dei man èm (made in Sri Lanka) oën en man zjiens (made in Singpore). Gelèk as da’k me biktege vèr man tennisschoene (made in Korea) oën te doen en d’r schaut nondedzjuë iet in manne rig!

  Ik moktege mè-j-’n tikkeneike geriët in de mikraugolf (made in India) en binsjt dâ’k d’r op wachtege paktege ‘k mâ réikenmasjiem (made in Mexico) vèr iet ouit te réikene… Op de raddejau (made in India) begost zjust ‘t nies en ‘k zèttege man arloezje (made in Taiwan) gelaik.
  As man tikkeneike op was stapteke bouite nor mannen ottau (made in Japan). Ik zag dâ manne nafteméiter vèir op léig stont. Ik tanktege èm vol naft (van Saoudi-Arabië) en vertrok op zoek nor een dzjoppeke…

  Wèrral gin sjans… niks gevonne.
  Azze’k touis kwamp kéike’k op manne kompjoeter (made in Malysia)… Niks!
  Ik déi man schoenen ouit en ‘k déi man sjandalle (made in Brazil) oën en ‘k gaut mè-j-e gellas wain (made in Chili) ouit. ‘k Zèttege mannen tellevies (made in Indonisia) op en ‘k vroeg mè-j-af oe dâ’t kwamp dâ’k in Bèlzje gië goe betoitj dzjoppeke kost vinne … (seniorennet.be, door Jempi-Dendermonde (2009))

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door nthn (04 Aug 2021 15:23)

  👍
  222

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.