Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  biefstukkensocialisme

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "biefstukkensocialisme"

  biefstukkensocialisme
  (zn. o.)

  Karakterisering van een socialisme dat voorhoudt dat voor het volk eten en drinken belangrijker is dan cultuur. Wordt teruggebracht op de socialist Anseele in Gent:
  nieuwsblad.be: Men verweet hem ook de promotor van het biefstukkensocialisme te zijn?
  “Daar zit een anekdote aan vast. In 1907 kwamen de promotors voor de vernederlandsing van de universiteit van Gent bij Anseele aankloppen. Hij zei hen dat het Vlaamse volk wel dringender noden had. Biefstukken?, vroegen ze hem. Ja, biefstukken, zei hij. De schrijver Cyriel Buysse heeft die anekdote een eigen leven gegeven. Hij liet iemand in een zaal roepen wij willen biefstukken.”

  vier.be: Biefstukkensocialisme? Dat is iets wat de andere partijen hebben uitgevonden, en dus niet juist!", zo verklaarde burgemeester Tobback duidelijk. Het leverde Leuven echter wel de punten op!

  destandaard.be: ,,Het biefstukkensocialisme is zinvol geweest, u hoeft daar niet denigrerend over te doen’’, snauwde Steve Stevaert enkele jaren geleden een journalist toe. Steve was toen nog geen voorzitter van het kartel SP.A/Spirit. En van zijn kookboek stond nog geen letter op papier.
  Eigenlijk had Steve gelijk om die reporter op zijn nummer te zetten. Het biefstukkensocialisme refereert rechtstreeks naar de boutade: Erst kommt das Fressen, dann die Moral. Anders gezegd, een mens leeft niet van de hemelse dauw alleen.

  demorgen.be: “Uitgeteerd, van biefstukkensocialisme naar loft- en bakfietssocialisme”, concludeert Dedecker.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (31 Jul 2021 08:34)

  👍
  311

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.