Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  draaideurcrimineeltje

  Dit is slechts 1 definitie voor "draaideurcrimineeltje." Bekijk alle definities.

  draaideurcrimineeltje
  (het ~, -s)

  Jonge delinquent die het parket zonder gevolg moet laten gaan omdat er voor hem geen vrije plaats gevonden werd in de gesloten jeugdinstellingen

  De draaideurcrimineeltjes stonden na een paar uur alweer op straat.

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door haloewie (28 Jul 2021 12:20)

  👍
  422

  Reacties

  na een puur uur

  De vluchtigheid en de snelheid boeten accuratesse in. Wat voor een zin is dat? Dat kan niet anders dan poëzie zijn. Zelfs Grytolle is enkel geobsedeerd door het 2e hokje van het gelsacht (da’s een mooie, die laat ik staan) en las het voorbeeld niet na.

  Het loont soms de moeite om de oudere versies op een rijtje te zien staan. Draaideurcrimi’s.

  Toegevoegd door haloewie op 05 May 2008 19:12

  Ik vond niks anders dat ik wist te verbeteren :) Draaideurscrimineeltjes hebben wij er voor zover ik weet geen in Zweden. Mijn gevoel zei mij ook niet dat er iets mis was met “een puur uur”. Ge hebt echter gelijk; ik heb wel een kleine obsessie voor het geslachtenstelsel ontwikkeld >P Maar dat is niet de enige reden waarom ik het zo belangrijk vind om de grammaticale gegevens in te vullen… Ik zie dit/dezen woordenboek niet alleen maar als “een plaats waar we woorden verzamelen”, maar ook als een middel om woorden te verspreiden – en als ge het geslacht en het meervoud van een woord niet kent, dan krijgt ge problemen met zijn gebruik.

  Toegevoegd door Grytolle op 06 May 2008 01:37

  Nederlands?

  Ik hoorde pas nog op het nieuws vertellen (in een discussie over jeugdcriminaliteit) dat dit woord in Nederland is ontstaan (samen met “kutmarokkaantjes”, werd er bij gezegd) en naar hier is overgewaaid.

  Toegevoegd door Krommenaas op 07 May 2008 22:51

  mij lijkt ‘draaideurcrimineeltje’ ook helemaal ni vlaams, maar ben het noch in vlaandere noch in nederland ooit al tegegekome eerlijk gezee…

  Toegevoegd door Diederik op 30 May 2008 16:57

  heeft een andere betekenis in Nederland:

  gvd:
  iem. die, na te zijn gestraft, steeds opnieuw een strafbaar feit pleegt
  synoniem: veelpleger
  vergelijk: recidivist

  Toegevoegd door de Bon op 15 Oct 2010 15:58

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.