Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    plaatsgrijpen

    Dit is slechts 1 definitie voor "plaatsgrijpen ." Bekijk alle definities.

    plaatsgrijpen
    (ww. greep plaats, heeft plaatsgegrepen)

    plaatsvinden, gebeuren

    Typisch Vlaams: Belgisch-Nederlandse Standaardtaal; Gangbaarheid: 4; Vlaamsheid: 3; opm: Alleen bij grote en bedreigende gebeurtenissen wordt in Algemeen Nederlands ‘plaatsgrijpen’ gebruikt. Een voorbeeld: ‘De aanslag greep plaats toen er geen publiek aanwezig was’.

    Zuidnederlands Woordenboek (Walter De CLerck – 1981): Vaak in toep. die in de standaardt. niet voorkomen, m.n. van een huldiging, een gesprek, een wedstrijd enz.: plaatshebben, plaatsvinden; (een gesprek) voeren.

    Hun verhalen vol zon, zee en strand hadden echter evenzogoed in Lloret de Mar of op Mallorca kunnen plaatsgrijpen. (singel)

    De bevalling greep plaats in een filiaal van de supermarktketen Dirk van den Broek. (HLN)

    De vernederlandsing van de Gentse universiteit greep plaats in 1930, toen België zijn 100-jarig bestaan vierde. (ugent)

    Echte dialoog grijpt plaats doorheen ontmoeting. Alweer uit het onderwijs – ditmaal een school in Antwerpen – verneem ik het geval van een directrice die geen hand krijgt van mannelijke leerlingen. (knack.be)

    Mocht er ergens een WK intellectuele acrobatie hebben plaatsgegrepen, dan zouden de Vlaams-nationalisten dat met vlag en wimpel hebben gewonnen. (demorgen.be)

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Gene Zever en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (14 Jan 2024 11:55)

    👍
    3

    Reacties

    taaladvies.net:
    “Doorgaan, plaatsvinden, plaatshebben en plaatsgrijpen zijn in de standaardtaal verwant maar niet synoniem. Als er in de context sprake is van moeilijkheden, bezwaren of uitstel, kan in de standaardtaal doorgaan in plaats van plaatsvinden of plaatshebben gebruikt worden. Plaatsgrijpen is alleen gebruikelijk als iets plotseling, onverwachts of met grote gevolgen gebeurt.”

    In VL wordt plaatsgrijpen wel algemeen als synoniem gebruikt voor doorgaan, plaatshebben en plaatsvinden, dus is het een prima lemma. Alleen denk ik dat voorbeeldzin 2 en 3 misschien een SN-toepassing zijn?

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 13 Jan 2024 12:47

    Het woord kwam meerdere keren voor in het programma ‘De Afspraak’, waar het over de recente bombardement in Jemen ging. Ik vermoedde al dat het wat heftigers suggereerde dan ‘gebeuren’ of plaatsvinden. Maar ik heb het zo gelaten omdat ik er geen een op een synoniem voor kon bedenken.
    Zoals het wel vaker gaat met synoniemen is dat ze verkeerdelijk ingezet worden. Bij zo’n hoogstaand programma als De Afspraak zal dat minder snel gebeuren als bij treffers op internet. De voorbeeldzinnen zijn allemaal BE, garanti!
    Als u het lemma wilt aanvullen of verbeteren juich ik dat toe.

    Toegevoegd door Gene Zever op 13 Jan 2024 13:19

    Goede bewerking, vooral de opmerking dat het woord in zijn betekenis in de standaardtaal niet voorkomt.

    Toegevoegd door Gene Zever op 14 Jan 2024 15:35

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.