Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  in open lucht

  Dit is slechts 1 definitie voor "in open lucht." Bekijk alle definities.

  in open lucht
  (uitdr.)

  SN-NL: in de open lucht

  In de openlucht is standaardtaal in het hele taalgebied. In openlucht, zonder de, is standaardtaal in België. (vlaanderen.be/team-taaladvies)

  De Vlaamse regering heeft een nieuw verbod op verbranding in open lucht goedgekeurd. (politie.be)

  Het wordt voor gemeenten in Vlaanderen een stuk makkelijker om zwemlocaties in open lucht te voorzien. (vrt.be)

  Hier woon je in open lucht: binnenkijken in een architecturale parel in Nieuwpoort. (demorgen.be)

  2 reactie(s)
  Toegevoegd door Georges Grootjans (09 Sep 2023 08:27)

  👍
  5

  Reacties

  De inhoud van het lemma plaatsen bij lucht, in open ~ of bij in open lucht?

  Een woordenboekgebruiker zal de uitdrukking eerder bij lucht zoeken en dat zou een argument zijn om de inhoud bij lucht, open ~ te plaatsen.

  Maar verwijzingen naar dit lemma (ook vanuit externe bronnen) is gemakkelijker met de tweede vorm, bv. Hij ging zwemmen in open lucht.

  Omdat die externe bronnen public-relations zijn (normaal toch), zou ik die het comfort geven om de inhoud ineens te tonen zonder te moeten doorklikken.

  Is dit een verdedigbaar standpunt of zijn er hier andere meningen over?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 09 Sep 2023 08:36

  Ik zet het zelf altijd bij ‘in open lucht’, waar ‘lucht, in open ~’ dan naar verwijst. Ik denk dat er meer mensen, als ze een uitdrukking zoeken, hier terechtkomen door de uitdrukking in een zoekmachien in te tikken, dan dat er mensen de index gebruiken en het onder een trefwoord proberen terugvinden. Verwijzen naar het lemma is zo inderdaad ook gemakkelijker, en zorgt ervoor dat de lezer geen twee keren moet doorklikken.

  Als die update van de VW er ooit van komt, dan zouden we gewoon de uitdrukking zelf (‘in open lucht’) kunnen intikken, en zou het achterliggend systeem automatisch doorverwijzingen kunnen aanmaken voor de voornaamste trefwoorden in de uitdrukking.

  Toegevoegd door nthn op 11 Sep 2023 14:27

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.