Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  granaatcamera

  Dit is slechts 1 definitie voor "granaatcamera." Bekijk alle definities.

  granaatcamera
  (zn. m.; ~s)

  bewakingscamera die opgesteld wordt in een risicobuurt voor granaataanslagen in het kader van drugsafrekeningen

  neologisme in De Morgen van 26/11/2022 gebruikt en vervolgens in de shortlist van Woord van het Jaar 2022 terechtgekomen.

  Granaatcamera in de Deken De Winterstraat, Berchem. ’ (demorgen.be)

  Dit zijn de 10 kanshebbers: boektokken, concentratiecrisis, emojibaby, energietoerisme, granaatcamera, juicekanaal, kamikazedrone, needlespiking, splitskopen en klimaatklever (zie foto!). (radio1.be)

  Een nieuw Antwerps fenomeen: de granaatcamera. (twitter)

  3 reactie(s)
  Toegevoegd door Georges Grootjans (06 Dec 2022 09:26)

  👍
  4

  Reacties

  Toen granaatcamera op 26/11 in De Morgen verscheen had ik het opgemerkt maar wilde het nog niet invoeren omdat het volgens goegel eenmalig gebruik was. Vandaag zijn er nog maar 45 goegels die allemaal verwijzen naar dat artikel in De Morgen of naar twitterberichten over dat artikel in De Morgen of naar … de shortlist van Woord van het Jaar 2022. Die shortlist is dan eerder een promotielijst op die manier, een middel om een woord te promoten.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 Dec 2022 09:30

  Op vrt.be schrijven ze over de shortlist van Woord van het Jaar 2022: “Tien woorden staan op de shortlijst en maken kans op de titel. Het zijn allemaal nieuwe woorden voor nieuwe fenomenen, die in de loop van het jaar meermaals in teksten zijn gebruikt en die in het beste geval al een permanente plek in ons taalgebruik hebben veroverd.” Los van de grappige halfslachtige vertaling ‘shortlijst’ klopt “die in de loop van het jaar meermaals in teksten zijn gebruikt” niet.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 Dec 2022 10:24

  Zo te zien een gelijkaardig scenario als tentsletje zoveel jaren geleden (en waarschijnlijk nog verschillende andere woorden in de andere jaren).

  Mijn eerste gedacht, voordat ik de beschrijving had gelezen, was dat het een soort werpbare camera betrof. Voor wat ermee bedoeld wordt zou ik zelf voor ‘granatencamera’ opteren: een camera om granaten mee vast te leggen.
  Bij ‘klimaatklever’ zag ik direct al een toekomstig bureaucratisch systeem voor mij waarbij ge, als ge door de gevolgen van de opwarming van de aarde niet op d’school of ’t werk geraakt, een klimaatbriefke bij een klimaatdoktoor moet gaan halen, en de klimaatklever niet vergeten of ge krijgt het niet terugbetaald.

  Toegevoegd door nthn op 06 Dec 2022 23:21

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.