Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  gareren

  Dit is slechts 1 definitie voor "gareren." Bekijk alle definities.

  gareren
  (ww. gareerde; gegareerd)

  vnw:
  -een trein gareren: een trein op een zijspoor zetten
  -de auto gareren: de auto in de garage zetten, de auto stallen

  Positief: auto gareren op afgesloten parking. Negatief: hotel is een beetje afgeleefd, o.a.versleten vloerbekleding. (tripadvisor)

  Die laatste 2 gaan in koning Boudewijn gareren, maar rijden dus nog wel degelijk met reizigers tot daar. (twitter)

  Hij gareert zijn wagen nabij het huis waar de Oostenrijksche generaal zijn intrek genomen heeft en dient zich aan. (Paul de Mont, De wereldoorlog. Bellemans, Ninove z.j. (1934))

  Zeker is dat in alle geval dus de exprestrein uit Antwerpen komende, in plaats van op spoor 5 te komen, met nogal snelle vaart op linie 4 is gebold, met het gevolg dat eene vreeselijke botsing plaats greep met den gewonen trein die daar gegareerd stond. (mechelenblogt.be)

  We hebben doodsimpel ons XXXL-stel in de garage geïnstalleerd, de auto voor de deur gegareerd en met het allereerste duikerspak aan van pepe anno 1910 lukt het ons droog en intoxicatievrij te grillen. (nuus.be)

  3 reactie(s)
  Toegevoegd door Georges Grootjans (28 Sep 2022 08:06)

  ­čĹŹ
  6

  Reacties

  Ik ken het niet. Verouderd? Of in welke regio’s?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 Sep 2022 08:07

  Ik heb nog gezocht bij plaatsen waar naast Vlaams ook (nog) veel Frans gesproken wordt maar niets gevonden. Echter in oude krantenarchieven doken er meteen 6 treffers op.
  :
  23 april 1960 | Het Ypersch nieuws (1929-1971) | pagina 10
  wagen in zijn garage te gareren en zou hem bij haar vrienden warm aanbevelen. Brunier door haar schoonheid en haar lieftalligheid beïnvloed, durft haar voor stel niet weigeren.

  27 december 1952 | Het Ypersch nieuws (1929-1971) | pagina 8
  formaliteiten en zorgen zijn auto kan gareren en er de nacht overbrengen. Hoe ziet er een motel uit Het bestaat doorgaans uit een aantal paviljoenen in een omheining aangebracht.

  26 maart 1971 | Het Wekelijks Nieuws (1946-1990) | pagina 5
  gareren of iets dergelijks. B.v. voor de bewoners van de Priesterstraat, waar er met een wagen niet kan wor den gedraaid, zal zulks best het geval zijn.

  28 januari 1966 | Het Ypersch nieuws (1929-1971) | pagina 13
  Is er geen gelijkgrondse berm, zoek dan een verlichte zone om uw voertuig te gareren. Het zal beter beveiligd zijn tegen aanrijdingen alsmede tegen even tuele dieven.

  27 januari 1951 | Het Ypersch nieuws (1929-1971) | pagina 3
  Door Vermeersch Leon. Abelesteenweg 144, Poperinge. een boekje van de spoor- .veg met bonnen voor het gareren van fiets in het station.

  10 mei 1963 | Het Wekelijks Nieuws (1946-1990) | pagina 12
  diende voor burgershuis, waren huis, winkel, met aanpalende nijverheidsgebouwen, private in gang, koer, dienende voor alle ambachten, plaats voor gareren auto’s, enz. Voordelige pacht- voorwaarden.

  Ik denk dat het waarschijnlijk verouderd is.

  Toegevoegd door LeGrognard op 28 Sep 2022 18:53

  Toen we bouwden gaf mijn vader de raad om de garage breed genoeg te maken. Ge moet niet alleen de auto kunnen gareren maar ook op het gemak kunnen passeren.

  Toegevoegd door Kastanjeoog op 30 Sep 2022 11:47

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.