Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    Vlaams

    Dit is slechts 1 definitie voor "Vlaams." Bekijk alle definities.

    Vlaams

    (mbt of substantief) de Vlaamse regering, het Vlaamse bestuursniveau, Vlaanderen

    “Vlaams zat tegelijk aan tafel als het kleine boze kind dat kwam bokken omdat de timing die ze vooropgesteld hadden niet gerespecteerd werd.” (vrt.be)

    Er is Vlaams beslist om in de eerste helft van mei in te zetten op de voorzieningen waar Corona is vastgesteld: aanwezige gebruikers en personeel zullen allemaal getest worden. (rotonde.eu)

    Het zijn allemaal maatregelen die federaal of Vlaams beslist zijn en de ICs voeren die gewoon uit. (userbase.be)

    3 reactie(s)
    Toegevoegd door Georges Grootjans (01 Sep 2022 12:15)

    👍
    5

    Reacties

    Merkwaardig dit gebruik?

    “Vlaams zat mee aan tafel” of “Er is Vlaams beslist” klinkt hier heel normaal, maar als we dat toepassen op andere bestuursniveaus dan werkt dat niet:

    “Brussels zat mee aan tafel”? “Er is Brussels beslist”?
    “Waals zat mee aan tafel”? “Er is Waals beslist”? (deze laatste gaat precies nog)

    “Schots zat mee aan tafel”? “Er is Schots beslist”? (Er is schots en schaaf beslist klopt volledig, maar dat is iets helemaal anders ;)

    Iemand een uitleg?

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 01 Sep 2022 12:20

    Hm, heel normaal zou ik het nu ook niet noemen, voor mij valt dat eerder onder nieuwstaal. Maar ge hebt gelijk, met andere bestuursniveaus gaat dat niet. Misschien heeft het iets met de hiërarchie te maken: Vlaams en federaal (en Europees) zijn bestuursniveaus die op het volledig doelpubliek van het Vlaams nieuws betrekking hebben, maar andere bestuursniveaus hebben geen betrekking op inwoners van Vlaanderen of hebben maar betrekking op een deel ervan, waardoor ze minder relevant zijn. Anders gezegd:

    - Er is Nieuwkerks beslist → gaat niet, want de meerderheid van het doelpubliek van het Vlaams nieuws wordt niet geregeerd door Nieuwkerken.
    - Er is Sint-Niklaas beslist → gaat niet, want de meerderheid van het doelpubliek van het Vlaams nieuws wordt niet geregeerd door Sint-Niklaas.
    - Er is Oost-Vlaams beslist → gaat niet, want de meerderheid van het doelpubliek van het Vlaams nieuws wordt niet geregeerd door Oost-Vlaanderen. (Het zou misschien wel kunnen gaan in een uitzending van TV Oost.)
    - Er is Vlaams beslist → gaat wel, want het doelpubliek van het Vlaams nieuws wordt geregeerd door de Vlaamse regering.
    - Er is federaal beslist → gaat wel, want het doelpubliek van het Vlaams nieuws wordt geregeerd door de federale regering.
    - Er is Europees beslist → gaat wel, want het doelpubliek van het Vlaams nieuws wordt geregeerd door de EU.
    - Er is Waals beslist → gaat niet, want het doelpubliek van het Vlaams nieuws wordt niet geregeerd door de Waalse regering.
    - Er is Schots beslist → gaat niet, want het doelpubliek van het Vlaams nieuws wordt niet geregeerd door de Schotse regering.
    - Er is werelds/interplanetair/… beslist → zou theoretisch gezien kunnen zolang het doelpubliek van het Vlaams nieuws door die regeringen geregeerd werd.

    Toegevoegd door nthn op 02 Sep 2022 20:40

    Merkwaardige maar interessante theorie die op het eerste gezicht wel blijkt te kloppen.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 02 Sep 2022 23:14

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.