Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  zoekzone

  Dit is slechts 1 definitie voor "zoekzone." Bekijk alle definities.

  zoekzone
  (z.n. de ~ v. ~s ~n)

  een gebied dat door de staat ingetekend wordt als toekomstig natuurbeschermingsgebied, zie voorbeeldzinnen

  Zoekzones geven per Europees te beschermen soort en habitat de perimeter aan die gevrijwaard wordt met het oog op de instandhoudingsdoelstellingen voor de betrokken beschermingszone. (vlaanderen.be)

  Het stuk land dat hij zelf creëerde bleek zonder zijn medeweten te zijn aangemerkt als een zogenaamde ‘zoekzone’. Dat is een gebied dat de Vlaamse overheid in optie houdt om stikstofdoelstellingen te behalen. (NRC.nl)

  Als particulier brengt wonen in een zoekzone weinig of geen extra verplichtingen met zich mee. Voor bedrijven kan dit wel belangrijk zijn bij het verlenen van bijvoorbeeld een milieuvergunning. (natuurenbos.be)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door nthn (14 Jul 2022 14:43)

  👍
  4

  Reacties

  “Zone” is vrouwelijk voor mij, ik heb de Van Dale-duiding v.(m.) overgenomen.

  Toegevoegd door LeGrognard op 14 Jul 2022 12:06

  99 op de 100 keren betekent die ‘v.(m.)’ gewoon dat het eigenlijk echt/oorspronkelijk vrouwelijk is/was, maar dat Hollanders (en Kustwestvlamingen, maar die vallen buiten beschouwing) geen vrouwelijke woorden meer kennen en het dus als mannelijk beschouwen. ‘Zone’ is in VL zeker gewoon vrouwelijk, ik heb dus de ‘(m.)’ weggelaten.

  ‘Zonen’ zou ik persoonlijk niet als meervoudsvorm gebruiken. Ik vraag mij al een tijd af of er in het algemeen voor die woorden die officieel zowel een meervoud op s als op n kunnen hebben ook geen verschil tussen VL en NL is, maar ik heb er nog geen deftig antwoord op kunnen vinden.

  Toegevoegd door nthn op 14 Jul 2022 14:50

  Goed gedaan van die (m.) weg te halen. Over verschillen in meervoudsvormen in de standaardtaal heb ik nog een site met uitleg gevonden.
  :
  https://www.schrijfwijzer.nl/taalvragen/verwarwoordenboek/verwarwoord/242/handelaars-handelaren

  Toegevoegd door LeGrognard op 14 Jul 2022 17:19

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.