Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Belg

  Dit is slechts 1 definitie voor "Belg." Bekijk alle definities.

  Belg
  (zn.)

  “Vraag de gemiddelde Nederlander naar zijn nationaliteit, en hij antwoordt steevast Nederlandse (de TaalUnie adviseert trouwens Nederlands, TaalAdvies dan weer niet). Een Belg antwoordt op deze vraag met Belg. Echter verwacht de Belg dat de Nederlander hierop Nederlander zou antwoorden, en vice versa denkt de Nederlander dat het correcte antwoord voor de Belg Belgisch(e) moet zijn. Zo ook vult de Nederlandse loketbediende van mijn Vlaamse mutualiteit Belgische in in het veld nationaliteit van mijn formulieren. Zijn we dan in Vlaanderen allemaal verkeerd bezig met onze nationaliteit? Zelfs (Nederlandstalige) Belgische identiteitskaarten geven aan dat onze nationaliteit Belg is. Een taalfout? Ik denk het niet! Het gebruik van Belg/Nederlander is in zijn Belgische context even correct als Nederlandse/Belgische in een Nederlandse context.” Anthony Liekens in www.vlaamswoordenboek.be/info

  vgl. Nederlander

  Er zijn verschillende mogelijkheden om in een document bij het kopje ‘nationaliteit’ aan te geven welke nationaliteit iemand heeft. In België is Belg, Belgisch en Belgische mogelijk; op Belgische identiteitskaarten staat Belg – ook bij vrouwen. In Nederland is zowel Nederlands als Nederlandse mogelijk; in officiële documenten (rijbewijs, paspoort) wordt Nederlandse gebruikt. Nederlander is in principe ook wel mogelijk, maar die aanduiding is in die context niet erg gebruikelijk. (vlaanderen.be/taaladvies)

  “Mijn nationaliteit is Belg, ik vraag hulp aan de Belgische overheid en die komt er niet. Het maakt me wanhopig.” (standaard.be)

  Mijn nationaliteit is Belg maar ben reeds aantal jaren woonachtig in nederland.ik krijg nu een erfenis van een neef woonachtig in België. (financieel.infonu.nl)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (23 Jun 2022 07:57)

  👍
  4

  Reacties

  In Nederland spreekt men gewoonlijk van een Belgische kunstenaar, een Vlaamse schrijver, Belgische chocola en Vlaamse frieten. Vooral de laatste twee zijn zowat vaste woordverbindingen geworden. Een Vlaams frietje wordt dan weer bij ‘de Belg’ gehaald ook al komt de eigenaar uit Pakistan.

  Toegevoegd door LeGrognard op 23 Jun 2022 18:16

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.