Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  goed gediend

  Dit is slechts 1 definitie voor "goed gediend." Bekijk alle definities.

  goed gediend
  (uitdr.)

  goed geholpen worden in een handelszaak

  vnw: goed gediend zijn: goed bediend worden in een winkel

  Scoremotivatie Extra goed gediend, topservice in de optiekzaak op de grote markt in Veurne. (handelsgids.be)

  Foto van De Kleine Kauter, Roosbeek: champignon toast en goed gediend (tripadvisor.be)

  Heerlijk gegeten, heel goed gediend geweest. (restor.be)

  Het is onrealistisch te denken dat de klant hier voordeel zal uithalen, dat hij goed gediend zal zijn met een dergelijke werkwijze. (galileo-energy.be)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (20 Apr 2022 07:02)

  👍
  3

  Reacties

  De ‘goed’ kan ook weggelaten worden: “in ’t weekend van de klant krijgen de klanten meestal een kleinigheid, maar zijn ze daar wel mee gediend?”

  Toegevoegd door nthn op 20 Apr 2022 07:23

  Mja, nee, ik denk dat met iets gediend zijn nog wat anders is: Zij is er niet mee gediend dat ze met ‘poepke’ aangesproken wordt.
  Eigenlijk betekent goed gediend eerder goed bediend.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 20 Apr 2022 08:57

  Ah, ge hebt gelijk, en nu dat ik dat opzoek blijkt het precies ook wel om iets Vlaams te gaan, maar op een ander punt, aldus de VRT, taalmail 150:

  De directie is niet gediend met zijn manier van lesgeven. √ De directie is niet gediend van zijn manier van lesgeven. De directie stelt zijn manier van lesgeven niet op prijs: ze is er niet van gediend. Zijn manier van lesgeven verhoogt de kwaliteit van het onderwijs niet: de kwaliteit is er niet mee gediend.

  Ik zou bij beide voorbeeldzinnen in de uitleg ‘met’ gebruiken, nooit ‘van’, en ik zie eerlijk gezegd het verschil niet tussen die twee zinnen. Alle twee betekenen ze ‘x wordt er niet beter van’. Is het omdat ‘de directie’ leeft terwijl ‘de kwaliteit’ een abstract begrip is?

  Misschien dat het specifiek om een westelijk vs. oostelijk Vlaams verschil gaat, want ik vind wel wat resultaten van het oosten van het land waarin ze toch ‘van’ en niet ‘met’ gebruiken. Of misschien is dat dan weer Limburgs en geen Vlaams?

  Toegevoegd door nthn op 22 Apr 2022 20:32

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.