Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  flamofobie

  Dit is slechts 1 definitie voor "flamofobie." Bekijk alle definities.

  flamofobie
  (znw. de ~ (v), geen mv.)

  ook: flamandofobie

  1) een ziekelijke angst voor of afkeer van de Vlaamse taal (doorgaans bij mensen wier moedertaal het Vlaams is)

  2) een ziekelijke angst voor of afkeer van Vlaanderen, Vlamingen, …

  afgeleiden: flamofoob, flamandofoob

  1) Als de Taalunie, een notoir hollandofiel en flamofoob instituut, een bepaald woord al als zodanig plat Hollands bestempelt dat ze het zelfs niet tot de ‘standaardtaal in Nederland’ (id est: plat Hollands) willen rekenen, en een Vlaamse commentator dat woord dan voor een Vlaamstalig publiek gebruikt zonder enige schroom, dan zou die commentator in een normale samenleving met het schaamrood op de kaken uit de media moeten weggehoond worden. (bibiken, hiere)

  En wat zielig dat voor de twee routes in de Frans-Vlaamse Westhoek enkel gebouwen ‘flamand’ heten te zijn, maar niets te vinden is over het voortleven van de volkstaal. Toeval? Ach nee. Het gaat kennelijk om een ernstig geval van flamandofobie. (Frans-Vlaanderen: Aktualiteiten. via dbnl.org)

  2) Een flamofobe cynicus op Twitter maakt een allusie op de collaboratie en ontketent daarmee een storm van protest. (doorbraak.be)

  U hoeft uw naam niet zo ostentatief naar het nederlands te vertalen ; hij is zo vlaams(brabants) als mogelijk ; u hebt geen ostentatieve nederlandse vertaling (zout ?) nodig via een franstalig fonetisch homoniem .Wellicht is het wat overtrokken om er een verwrongen vorm van flamandofobie in te zien die bij verfranste vlamingen al eens opstijgt uit al hun poriën? (lvb.net)

  1 reactie(s)
  Toegevoegd door nthn (09 Jan 2022 21:08)

  👍
  4

  Reacties

  Merk in het laatste voorbeeld het Vlaams spatiegebruik bij leestekens op.

  Ik heb gans de discutie van dat laatste voorbeeld niet gelezen, maar met een beetje te scrollen kwam ik toevallig uit op deze commentaar:
  “m.i. is het cultuurverschil met Nederlanders au fond groter dan met franstalige Belgen”
  Verder oppert hij wel voor ‘meer Vlaanderen’. Die arme man wordt door flaminganten wellicht uitgemaakt voor belgicist, en door belgicisten voor flamingant, alleen maar om dat standpunt.

  Ge vindt ook e paar resultaten voor ‘flandrofobie’, maar die leken mij weinig geschikt voor in de VW te zetten.

  Toegevoegd door nthn op 09 Jan 2022 21:24

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.