Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  ondervlogentheid

  Dit is slechts 1 definitie voor "ondervlogentheid." Bekijk alle definities.

  ondervlogentheid
  (zn. v. meervoud niet bekend)

  het woord zelf is verouderd, maar het verleden deelwoord van ondervliegen (ondervlogen) wordt nog gebruikt in de Kempen

  Woordenboek der Nederlandse Taal, bij ondervlogenheid:
  In Zuid-Nederland als benaming voor eene soort van benauwdheid. Met het achtervoegsel -heid van ondervlogen, het verleden deelwoord van het onscheidbare ondervliegen. Dit is misschien wel hetzelfde woord, doch figuurlijk gebezigd, als het scheidbare ondervliegen, dat in België gezegd wordt voor ónderstuiven.
  ‘Zoo is het gebeurd — wij waren nog geene zes maanden getrouwd, — dat mijn man met eene doodelijke ondervlogenheid naar huis kwam. — Hoor, het is daarvan dat hij die kuch gehouden heeft’. Conscience (ed. 1867).

  Cornelissen P.J., & Vervliet J.B. (1899-1903). Idioticon van het Antwerpsch Dialect (Stad Antwerpen en Antwerpsche Kempen):
  ondervlogentheid, znw., v. – Ziekte der borst, die met pijn en hoesten gepaard gaat. ’t Kan eene hevige longontsteking (bronchitis) zijn, of eene lichte longontsteking (pneumonie) of eene longvliesontsteking (pleurésie).

  “Eene ondervlogentheid opdoen. Ik ben ondervlogen met deur de kou te loopen. Ik ben bang van deur dieë’ wind te loopen, ik vrees da’ ’k zal ondervliegen.” (Cornelissen-Vervliet 1899-1903)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (29 Oct 2021 16:58)

  👍
  4

  Reacties

  Blijkbaar ook ondervlogendheid met een d gespeld:

  Zoo is het gebeurd wy waren nog geene zes maenden getrouwd dat myn man met eene doodelyke ondervlogendheid naer huis kwam – hoor , het is daervan dat hy … (Blinde Rosa – Hendrik Conscience · 1850)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 29 Oct 2021 20:15

  De zin die u aanhaalt, is de oorspronkelijke uit 1850. Een beetje later kwam er een nieuwe spelling en in de volgende edities werd ondervlogendheid vervangen door ondervlogenheid. De uitspraak was in ieder geval met een d (of t).

  Toegevoegd door de Bon op 30 Oct 2021 13:28

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.