Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  onderhoud

  Dit is slechts 1 definitie voor "onderhoud." Bekijk alle definities.

  onderhoud
  (zn. o.; ~en)

  Een onderhoudsbeurt, kortweg beurt, bij voertuigen is een controle op gebreken, tegelijk met een (preventieve) vervanging van onderdelen en vloeistoffen (olie). In België wordt dit een “onderhoud” genoemd, respectievelijk “klein onderhoud” en “groot onderhoud”. (Wikipedia)

  NL: beurt

  vgl. autonazicht

  Is het tijd voor een onderhoud aan je wagen of moet er dringend een kleine herstelling gebeuren? (gtautoservice.be)

  Heel eenvoudig: bij een klein onderhoud worden enkel de olie en de oliefilter ververst, terwijl bij een groot onderhoud alle vloeistoffen (gaande van olie over koelvloeistof tot rem- en zelfs versnellingsbakolie toe) gecontroleerd worden.(magazine.vab.be)

  Gewoonlijk is het aangewezen om uw auto elke 15.000 km of elk jaar een klein onderhoud te geven. (qteam.be)

  Een groot onderhoud is meestal nodig om de 30.000 km. Bovenop de controles van het klein onderhoud omvat een groot onderhoud ook
  vervanging van de luchtfilter:
  vervanging van de pollenfilter, die zorgt voor gezonde lucht in de wagen;
  vervanging van de bougies voor benzinewagens;
  controle van de uitlaat;
  nazicht van de schokdempers en de banden. (pv.be)

  11 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (12 Aug 2021 07:20)
  Dit woord was woord van de dag op 11 Jan 2023

  👍
  5

  Reacties

  Deze middag gaat het VW in onderhoud. Ik weet niet of het een klein onderhoud of een groot onderhoud gaat zijn ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 Aug 2021 10:47

  Ne keer testen of dat ne commentaar plaatsen werkt… Er zitten zo te zien nog een paar kinderziektes in VW 1.1 (‘gebruikers’ zijn ineens ‘users’, hier en daar staan er nog andere dinges in Oost-Vlaamse brandnetels en de link naar de recente commentaren is kapot), maar als ik het goed versta is dat hier dus al de versie die niet meer op digitaal instorten staat, dus is de belangrijkste stap al gezet.

  Toegevoegd door nthn op 11 Aug 2021 23:58

  Hela hola, de klok heeft 12 uren geslagen en ik sta nog altijd ingelogd! Een kleine stap voor de ontwikkelaars, een gigantische sprong voor de gebruikers…

  Toegevoegd door nthn op 12 Aug 2021 00:02

  Natuurlijk zie ik juist dat de tijdstempel bij mijn commentaren twee uren achterloopt, de VW zit dus in Engeland in de winter, vandaar allicht die Engelse teksten hier en daar… Ik zal morgen nog eens moeten komen piepen.

  Toegevoegd door nthn op 12 Aug 2021 00:06

  Ja, er loopt toch nog een en ander fout. Veel knoppen werken niet meer (o.a. ‘nieuw woord’ toevoegen):" We’re sorry, but something went wrong." Maar ik hoop/veronderstel dat dat allemaal gerepareerd kan worden. Wat me meest zorgen baart is dat externe links naar het VW blijkbaar niet meer werken. Dus al die links op Wikipedia, taalsites, e.a. naar lemma’s in het VW zijn dood :(

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Aug 2021 07:15

  Op Nerdland (de link bovenaan het VW is weg?) is er een link naar een github = een lijst met op te lossen problemen waar de programmeurs mee bezig zijn.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Aug 2021 09:43

  Ze zijn er inderdaad nog volop aan aan het werken: de knoppen om een nieuw lemma te maken marcheren al terug. Merci, programmeurs :)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Aug 2021 12:02

  Ook met de links naar het VW vanuit andere bronnen is er beterschap. Zo werken de links onderaan https://nl.wikipedia.org/wiki/Grootvader

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 12 Aug 2021 12:06

  Willen de programmeurs ook nog zien naar woorden met een apostrof, bv. bij boefkick.

  Veel dank voor het reeds gedane werk!

  Toegevoegd door de Bon op 12 Aug 2021 13:28

  Ik merk juist het lemma blauwe steen op, ineens staat er daar een link naar de uitspraak in de ‘kenmerken’. Ik ben nochtans redelijk zeker dat dat daar over een maand of twee nog niet stond. Allicht is het gebeurd bij de overzet in augustus, maar waarom is het alleen daarbij en niet bij alle lemma’s met dergelijke links?

  Bovendien zie ik (en ik meen mij te herinneren dat Georges ook al iet in diene stijl had opgemerkt) dat er bij verschillige lemma’s een of meerdere stappen in de bewerkingshistoriek ontbreken, of dat de datums niet overeenkomen tussen de ‘laatst gewijzigd’ en de recentste datum in de bewerkingshistoriek. Ik denk wel dat de betreffende lemma’s zelf intact zijn, maar ik ben er toch al een aantal tegengekomen waarvan ik weet dat ik ze zelf nog bewerkt heb in 2021, bv. om een link naar een verzamellemma te leggen, maar er staat dan bijvoorbeeld dat de laatste bewerking van een gebruiker is die al jaren niet meer actief is (het had natuurlijk wel schoon geweest als de vroegere grootlemmabewerkers plots herverschenen waren). De link naar het verzamellemma staat wel in het lemma, dus met de ‘cruciale’ gegevens is er waarschijnlijk niks aan de hand.

  Toegevoegd door nthn op 14 Sep 2021 00:53

  Die link bij blauwe steen stond er waarschijnlijk wel, zenne. Ik heb enkele keren de uitspraak bij de kenmerken gezet, tot ik besefte dat ik ze daar niet meer zou vinden om ze eventueel weg te halen, mocht er iets gebeuren met Antwerps.be, wat uiteraard heel spijtig zou zijn.
  Ik heb nu die uitspraak gewist: de formule werkte toch niet meer.

  Toegevoegd door de Bon op 14 Sep 2021 12:53

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.