Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Hier spreekt men Nederlands

  Dit is slechts 1 definitie voor "Hier spreekt men Nederlands." Bekijk alle definities.

  Hier spreekt men Nederlands
  (begrip)

  Hier spreekt men Nederlands was een Vlaams informatief magazine dat van 1962 tot 1972 op de Belgische Radio en Televisie te zien was. (…) Het programma had de bedoeling om de bevolking Algemeen Beschaafd Nederlands bij te brengen, zowel qua woordenschat als uitspraak. (wikipedia)

  -

  3 reactie(s)
  Toegevoegd door nthn (03 Jul 2021 19:33)

  👍
  16

  Reacties

  Het is Internationale Moedertaaldag vandaag, een initiatief van de UNESCO, en wat doen ze bij de VRT? Alle afleveringen van Hier spreekt men Nederlands integraal beschikbaar stellen op VRT NU.

  Veel perverser wordt het niet, mij dunkt.

  Toegevoegd door nthn op 21 Feb 2021 21:19

  Interessant om aan te stippen is wel dat dat programma de dag van vandaag ‘Hier praat men Nederlands’ zou noemen, want ‘spreken’ is blijkbaar niet meer in zwang bij de taalelite. Ge moet er maar eens op letten hoe dikwijls ge mensen die ‘beschaefd’ plegen te spreken bezig hoort over praten dit en praten dat. Geen wonder natuurlijk: praten is een Nedersaksisch begrip en wordt in het Vlaams niet gebruikt/gedaan, dus is het per definitie beter dan spreken, dat zowel in NL als in VL, maar meer in VL, wordt gezegd/gedaan. In 1962 hadden ze dat nog niet ingezien.

  Toegevoegd door nthn op 21 Feb 2021 21:23

  Hier spreekt men Nederlands, dat was toch nog van in den tijd dat de dieren nog konden spreken? Allez, den hond toch ;)
  Maar het is waar, het is echt geen cultureel erfgoed om op de dag van de moedertaal mee uit te pakken, tenzij het is om aan te tonen hoe het niet moet: Dat programma, en heel de beweging daarachter, was een grote mislukking en heeft de VL opgezadeld met een enomre taalschizofrenie. Ze gingen de VL eens schoon leren spreken (de verheffing van het volk) en het resultaat was dat er bv. voor een tv-camera niemand uit zijn woorden kwam, schrik om iets verkeerd te zeggen. Het heeft tot de opkomst van het Verkavelingsvlaams geduurd voor er hier verandering in kwam.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 22 Feb 2021 07:39

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.