Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    nu dat

    Dit is slechts 1 definitie voor "nu dat." Bekijk alle definities.

    nu dat
    (uitdr.)

    nu

    Typisch Vlaams: Belgisch-Nederlandse Standaardtaal

    “Soms zeggen Vlamingen ‘dat’ aan het begin van een bijzin, waar het niet nodig is voor de zinsbouw. Andere voorbeelden: ‘ik vraag me af of dat ze nog komen’, ‘ik wil uitleggen hoe dat ik het heb opgelost’.” (Typisch Vlaams)

    zie ook dat

    Nu dat we met zijn allen aan ons huis en onze tuin gekluisterd zijn, hebben we tijd zat om zo’n uitdaging aan te gaan. (parentia.be)

    Nu dat het schoon weer wordt gaan we enkele dagen naar de kust. Ik heb toch nog voldoende verlof staan. (vlaamswoordenboek.be)

    Een vertrek bij Anderlecht sluit hij echter niet uit, zeker nu dat het EK in aantocht is. (voetbalprimeur.be)

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (26 Jul 2021 16:10)

    👍
    19

    Reacties

    Van van die uitspraken gelijk “Vlamingen zeggen X terwijl het voor de zinsbouw niet nodig is” krijg ik het echt. In het Hollands is dat inderdaad niet nodig en meer nog, zelfs grammaticaal onjuist (hunderen uitleg is dus tweeledig fout), maar in het Vlaams is dat 100% zeker en vast nodig! Ge kunt geen grammaticaal correcte zin formuleren zonder die zogezegd “overbodige” ‘dat’!

    “Nu iedereen hier is, kunnen we vertrekken” → geen kat (die) dat dat zegt, zonder die ‘dat’ is dat geen zin, maar onzin! Het moet “Nu dat iedereen hier is, kunnen we vertrekken” zijn, punt aan de lijn. Al wie dat iets anders beweert liegt.

    Om Georges zijn metafoor te gebruiken, het is gelijk of dat ze zouden zeggen dat de koterij aan Belgische huizen ‘overbodig’ is – al die bijgebouwde kotjes staan er juist omdat er nood aan is! Precies of we bouwen der maar op los voor de plezantigheid

    Toegevoegd door nthn op 28 Dec 2020 20:18

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.