Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  henne

  Dit is slechts 1 definitie voor "henne." Bekijk alle definities.

  henne
  (znw. de ~ (v.), ~n)

  kieken (vrouwelijk of ongekend geslacht, of algemeen als soortnaam)

  jonge sprekers gebruiken (bijna) uitsluitend ‘kieken’, dus de ‘henne’ zal binnen enkele generaties waarschijnlijk uitgestorven zijn

  vgl. SN ‘hen’ (enkel vrouwelijke kiekens)

  D’henne zit in ’t hennekot ip heur eiers te broedn.

  > andere betekenis van henne

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door de Bon (24 Jul 2021 05:49)

  šŸ‘
  21

  Reacties

  Ik vraag mij af of er West-Vlamingen zijn die zeggen dat ze ‘henne’ gaan (gaan) eten. Ik heb er al veel over levende ‘hennen’ bezig gehoord, maar op hun talloor blijkt dan toch ‘kieken’ te liggen. ‘Henne’ is een van die West-Vlaamse woorden die ge in werkskes die beweren dat iedereen en alles binnen hier en twee jaar plat Antwerps spreekt vindt, waarbij ze dan zeggen dat ‘henne’ de oorspronkelijke soortnaam is en ‘kieken’ ergens in de laatste eeuw uit het duivelse Brabants is geĆÆmporteerd, maar ze vermelden daar natuurlijk niet bij welk woord die historische West-Vlamingen dan gebruikten voor het eten op hun talloor. Als er een West-Vlaming die nog zijn/haar overgrootouders heeft gekend zou kunnen bevestigen of ontkennen dat zij het, als het eten betrof, ook over ‘kieken’ hadden, ik zou het zeer appreciĆ«ren.

  Toegevoegd door nthn op 18 Oct 2020 22:59

  Op mijn drieƫntachtigste mag ik me in de rij van grootouder plaatsen en kan ik me alleen herinneren dat kiekens in mijn kinderjaren (h)innen waren die rondliepen op het erf. Op ons bord vroegen mijn broer en ik ons soms af " Was dit nu die witte of die brune inne?"
  Of was het dien (h)oane)?

  Toegevoegd door Kastanjeoog op 21 Oct 2020 16:31

  Bedankt, Kastanjeoog!

  Toegevoegd door nthn op 22 Oct 2020 19:43

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.