Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  lont, het vuur aan de ~ steken

  Dit is slechts 1 definitie voor "lont, het vuur aan de ~ steken." Bekijk alle definities.

  lont, het vuur aan de ~ steken
  (uitdr.)

  SN/NL: de lont in het kruitvat steken

  variant: ‘de lont aan het vuur steken’ (lont, de ~ aan het vuur steken)

  antoniem: lont, het vuur uit de ~ halen

  zie ook vier

  Muzikaal wordt het vuur aan de lont gestoken door Et Encore, een gezonde portie folkrock om er meteen stevig in te vliegen. (hln.be)

  “Als echte Hollander moet ik bekennen dat ik deze uitdrukking niet ken.

  Wel: “de lont in het kruitvat steken” Ik neem aan met dezelfde betekenis." (forum.wordreference.com, discussie over “het vuur aan de lont steken”)

  Je kunt de lont in het kruitvat steken en in Belgiƫ ook het vuur aan de lont. (vrttaal.net)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (27 Jul 2021 01:54)

  šŸ‘
  44

  Reacties

  “De Chinese producenten hebben aan de Chinese regering gevraagd om gesprekken aan te knopen met Europa om het vuur uit de lont te halen.
  ? De Chinese producenten hebben aan de Chinese regering gevraagd om gesprekken aan te knopen met Europa om de lont uit het kruitvat te halen.
  Je kunt de lont in het kruitvat steken en in BelgiĆ« ook het vuur aan de lont. Je kunt de lont uit het kruitvat halen, maar het vuur uit de lont halen lukt niet.” (vrttaal.net)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 09 Apr 2020 09:52

  Ruud “taalpaus” Hendrickx wilt dus dat de mensen geloven dat “de lont in het kruitvat steken” een uitdrukking is die gebruikt wordt in Nederland en BelgiĆ«, en dat er daarnaast in BelgiĆ« soms ook “het vuur aan de lont steken” wordt gezegd. Ik ken echter geen kat die “de lont in het kruitvat steken” zou zeggen (*). Mijnheer de taalverbeteraar wordt dus andermaal betrapt op flagrante leugens, die erop gericht zijn elk Vlaams taalgebruik te ondermijnen en de sprekers ervan te demoniseren. Zegt nu zelf, welke mutten zou er nu ooit een uitdrukking gebruiken die men alleen in BelgiĆ« kent, wanneer er (zogezegd, maar dus niet echt) een andere uitdrukking bestaat die zowel Nederlanders als Belgen gebruiken?

  Toegevoegd door nthn op 09 Apr 2020 12:13

  Taalverbeteraars gebruiken al wel eens meer de vermeende onmogelijkheid van iets als argument contra bepaald taalgebruik. Als het hun uitkomt natuurlijk. Want dat argument telt ineens niet meer als er in de praktijk weinig apen uit mouwen komen of vuur uit de sloffen/sloefen gelopen wordt.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 09 Apr 2020 14:52

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.