Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  liefhebber

  Dit is slechts 1 definitie voor "liefhebber." Bekijk alle definities.

  liefhebber
  (znw. de ~ (m.), ~s)

  SN/NL: amateur (niet-professionele beoefenaar van een sport of andere activiteit)

  Taaladvies.net: standaardtaal in België

  zie ook amateur, professioneel

  Het liefhebbersvoetbal blijft gebukt onder geweld. In de Polderstraat in Hamme blies scheidsrechter Walraevens de bekerwedstrijd tussen de Hamse Bouwcentrale en FC Kilim uit Gent vervroegd af na een massale vechtpartij. (standaard.be)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door nthn en laatst gewijzigd door nthn (11 Aug 2021 00:36)
  Dit woord was woord van de dag op 01 Dec 2020

  👍
  69

  Reacties

  Ge moet dat advies hier nu ne keer proberen verstaan:

  https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1028/amateur_liefhebber/

  Hoe zijn in godsnaam de volgende citaten onderling verenigbaar?

  “Het woord amateur is in het hele taalgebied gangbaar voor iemand die een ambacht, kunst of sport uit liefhebberij, en niet uit broodwinning beoefent.”

  In België wordt amateur ook weleens gebruikt als synoniem van liefhebber, maar dat is geen standaardtaal.”

  “Een liefhebber is iemand die veel van iets houdt, zich erg interesseert voor iets.”

  Liefhebber wordt in de standaardtaal in België ook wel gebruikt als aanduiding voor iemand die tot een categorie van niet-professionele sportbeoefenaars behoort”

  Dat is nu toch echt gewoon een typevoorbeeld van afkeuren om af te keuren en de redenen rap rap à la tête du client verzinnen? De allereerste zin van hun toelichting over het zogenaamd verschil tussen amateurs en liefhebbers beschrijft amateurs letterlijk als liefhebbers, maar ‘amateur’ gebruiken als synoniem voor ‘liefhebber’ is toch verboten want de Hollanders doen dat om een of andere onverstaanbare reden niet. ‘Liefhebber’ gebruiken als synoniem voor ‘amateur’ is dan wel oké, maar toch ook alleen maar in België want de Hollanders doen dat om een of andere onverstaanbare reden niet. Wat een klucht! Hoe neemt er überhaupt iemand dat instituut nog serieus?

  Toegevoegd door nthn op 31 Mar 2020 13:31

  Grappig, ik was gisteren nog bezig met amateur(s)voetbal, maar dat is SN. En nu komt gij met liefhebbersvoetbal. Goe gezien.

  Om te antwoorden op uw vraag; Amateur heeft ook de pejoratieve betekenis van knoeier. Taalverbeteraars zijn onder het mom van taalliefhebber vooral taalamateur ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 31 Mar 2020 15:54

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.